De Donkere Kamer


Sprekers: Ilvy Njiokiktjien (en collega-fotografen)
Tijd: 17:45 - 18:15
Zaal: 3. Beeld & Geluid

Internationaal vermaard fotograaf Ilvy Njiokiktjien (o.a. The New York Times, National Geographic, The Guardian) laat je kennismaken met drie getalenteerde collega’s. Welk werk raakt jou het meest?

Na een kort gesprek met Njiokiktjien is het de beurt aan de fotografen zelf. Ze laten hun werk zien en vertellen waarom je hun project zou moeten steunen.

Na de presentaties ben jij als bezoeker aan zet. De fotograaf met de meeste stemmen krijgt een extra bijdrage om zijn of haar project te realiseren.

Roger Anis is een Egyptische documentaire fotograaf, editor en curator. Hij begon zijn carrière als fotojournalist in 2010 en zijn werk werd onder andere gepubliceerd via AP, Getty Images, New York Times, TIME, Wall Street Journal, Newsweek, en The Guardian. De beelden van Roger laten hun licht schijnen op belangrijke onderwerpen en sociale kwesties. Momenteel studeert hij aan de Kunstacademie, met een focus op beelden over water en rivieren. Ook is hij artistic director en mede-oprichter van het EverydayNile Initiative, dat visuele storytellers van de Nijlregio ondersteunt in het vertellen van hun verhalen. 

Op het festival zal hij vertellen over zijn werk rondom de Nijl, waar hij volgend jaar mee verder wil gaan.

Pippilotta Yerna (1994) is geboren in Maastricht en studeerde in 2020 af in de richting documentairefotografie aan de Royal Academy of Art (KABK). Ze ontvang het Steenberg Stipendium voor haar afstudeerwerk. In haar beelden richt Pippilotta zich op persoonlijke thema's waar we allemaal mee te maken krijgen: schaamte, dood, rouw. Ze is altijd op zoek naar een persoonlijke connectie met haar werk, waarbij ze ook andere elementen betrekt als tekst en sculpturen. 

Op het festival vertelt ze over haar project Crème de la creme. Hiervoor portretteert ze Jacoba, bijna 100 jaar oud, en Pippilotta's oudtante. Ze leeft al jaren in hetzelfde appartement en volgt haar eigen plan, als authentiek individu. In de beelden die Pippilotta van haar maakt, zien we Jacoba's dagelijkse leven, met een intensieve kijk op het leven en ouder worden als gevolg. 

Bernard Kalu (1989) werd geboren in Nigeria en heeft een passie voor de verhalen die mensen al vertellen door simpelweg te bestaan. In 2014 begon hij met fotograferen. Zijn werk werd onder andere gepubliceerd via The Lancet, Bloomberg en IFAD. Hij is lid van Diversify Photo (een wereldwijd collectief van BIPOC beeldjournalisten) en de African Photojournalism Database. Ook geeft hij workshops en les aan opkomende fotografen. Tegenwoordig is hij Fujifilm Global-X fotograaf. 

Op het festival vertelt hij over zijn project 'Unsootable'. Al decennia heerst er een bitterzoete verstandhouding tussen de bewoners van Nigeria en de bodemschatten in het land. Ze zijn afhankelijk van olie, maar de zoektocht ernaar levert ecologische problemen op. Zo komt er olie terecht in het water, wat het werk van vele vissers onmogelijk maakt. Het meest recente probleem is 'Soot poisoning'. De soot oftewel roet in de lucht is een gevolg van het boren naar olie. Steeds meer mensen kampen met ademhalingsproblemen. Unsootable laat de gevolgen hiervan zien in beeld. 

Wil je zeker zijn van je ticket op het Festival? Koop hier je ticket!