Hart onder de riem

Het ligt niet in de aard van onze beroepsgroep ergens voor weg te lopen. Aandringen op duidelijkheid waar mist wordt gecreëerd; stukken achterhalen die verborgen moesten blijven; verslagleggen vanuit oorlogsgebieden of landen waar mensenrechten met voeten worden getreden. Als het moet met gevaar voor eigen leven.

De coronacrisis sluit naadloos aan bij die beroepsethiek. Sterker nog: het zet de functie van de journalistiek voor de maatschappij op scherp. Media en communicatie horen tot de beroepen die het kabinet als vitaal heeft gekenmerkt. Het is cruciaal om objectief verslag doen van een ernstige situatie die met de dag escaleert. Om verstandig te duiden wat er om ons heen gebeurt. Voor de zuurstof van de samenleving heeft de journalistiek – inderdaad- een vitale functie.

Vanuit dat besef willen we jullie als bestuur een hart onder de riem steken. Collega’s die op een loonlijst staan zullen zich in eerste instantie concentreren op hun hoofdtaak, met alle beperkingen die nu gelden. Voor de zelfstandigen onder ons komt daar de zorg bij financieel te overleven in een toch al bedreigde beroepsomgeving. Ons pleidooi voor betere tarieven en collectief onderhandelen wordt nu ingehaald door de corona pandemie.  De campagne #FJHEP wordt tot nader order stilgelegd. Het NVJ-kantoor blijft voor vergaderingen en voor de NVJ Academy tot 6 april gesloten. Onze prioriteit ligt bij de ondersteuning van (foto)journalisten die door het corona virus hun werk moeilijk of niet meer kunnen doen. We werken samen met de Kunstenbond en andere belangenbehartigers aan steunmaatregelen, zoals een noodfonds. Ook heeft de NVJ met ingang van vandaag een eigen meldpunt op onze website, en zijn we telefonisch bereikbaar. Dat geldt zeker ook voor de juridische dienst, die per mail vragen nog op dezelfde dag beantwoordt.

Hoe de corona crisis uitpakt staat in de sterren. Dat het de wereldeconomie en daarmee ons allen hard zal raken is wèl glashelder. Professionele journalisten zijn nu belangrijker dan influencers. We wensen jullie veel sterkte en blijven bereikbaar.

Renske Heddema, waarnemend vice-voorzitter, namens het NVJ Bestuur