Freelancers en fotojournalisten: laat je stem horen!

donderdag 5 maart 2020

Freelancers en fotojournalisten ontvangen donderdag voorstellen waarmee de onderhandelingsdelegatie, bestaande uit freelancers, fotojournalisten en werknemers, in gesprek wil gaan met vier mediabedrijven. De leden worden gevraagd om tot uiterlijk 15 maart hun stem uit te brengen.

foto: Flip Franssen/HH

Laat je stem horen

In de cao voor het uitgeverijbedrijf is afgesproken dat een aantal uitgeverijen, waaronder DPG en Mediahuis, met de NVJ in gesprek gaat over de arbeidsvoorwaarden van freelancers. Voordat die gesprekken beginnen, worden de freelance leden en fotojournalisten gevraagd om hun stem uit te brengen. Alleen bij een overgrote meerderheid van instemming van de leden zal de NVJ op basis van deze voorstellen met uitgeverijen in gesprek gaan. Laat je stem dus horen!

De belangrijkste voorstellen zijn:

  • Een redelijk tarief dat is afgeleid uit het cao-loon van de betreffende functie met een opslag van 50% waaruit zaken zoals pensioen, arbeidsongeschiktheid en verlof worden betaald;
  • Regelmatige indexering van freelance tarieven;
  • Vertegenwoordiging op de werkvloer en medezeggenschap;
  • Onderhandelingsruimte voor freelancers over algemene voorwaarden.

Onderhandelingsdelegatie

De onderhandelingsdelegatie die in gesprek gaat met de mediabedrijven bestaat uit ondermeer: Jolanda van de Beld, Freek van den Bergh, Ferry Biederman, David van Dam, Ana Karadarevic en Dingena Mol. Namens de NVJ zijn dit Ellen Bonke en Rosa García López.


Blijf op de hoogte

Alle nieuws en ontwikkelingen over de campagne en de onderhandelingen vind je op onze pagina NVJ.nl/JHEP. Hier vind je ook een FAQ over waarom we campagne voeren, wat we willen bereiken en wat we gaan doen. Onze nieuwsbrief met nog meer nieuws, activiteiten en oproepen wordt bovendien tweewekelijks verstuurd. Blijf op de hoogte en schrijf je hier in!

Twitter mee: #JHEP