Ik werd direct geholpen

maandag 24 september 2012

Vijf ambassadeurs vertellen over de waarde van de NVJ aan de hand van hun persoonlijke verhaal.
Geïnteresseerd welke waarde de NVJ voor jou heeft? 
Bekijk hier de voordelen van het lidmaatschap.

Nicole de Haan
Brenno de Winter
Jelle Visser
Wilma Haan
Ilvy Njiokiktijien

Nicole de Haan:
‘De NVJ kwam direct in actie’

“Ik werkte bij een tv-programma en kreeg na enkele seizoenen een contract voor onbepaalde tijd toegestuurd. Daar was ik blij mee. Het seizoen daarna besloot de omroep met het programma te stoppen. Ik kreeg te horen dat mijn contract niet zouden worden verlengd. Ik was verbijsterd en belde de NVJ. De jurist kwam direct in actie.”

“Ik had een contract voor onbepaalde tijd. Dat was een fout, aldus personeelszaken. Ik had volgens hen bovendien kunnen weten dat ik geen vast contract had mogen krijgen. Het was een vervelende situatie. De jurist van de NVJ vond dat ik in mijn recht stond en heeft zich voor mij ingezet. Ik heb het resultaat overigens niet afgewacht, omdat ik een andere baan vond.

Twee jaar geleden zat ik in de werknemersdelegatie die deelnam aan de CAO onderhandelingen van de publieke omroep. Daar heb ik gemerkt dat werkgevers niet vanzelfsprekend het belang van competent en tevreden personeel erkennen. Wanneer er bezuinigd wordt, zoeken werkgevers het geld toch vooral bij werknemers. Terwijl er vaak ook andere oplossingen mogelijk zijn.

Ik vind het niet ouderwets om te strijden voor de rechten van jezelf en van je collega’s. Het blijft belangrijk om als werknemer georganiseerd te zijn. Een sterke beroepsvereniging kan een sterke vuist maken. De NVJ behartigt de belangen van zowel werknemers als freelancers. Sinds twee jaar ben ik ZZP-er en de NVJ beschikt over specifieke informatie waar ik wat aan heb. Over verzekeren, onderhandelen, contracten, etc. Het is een prettig idee dat je weet waar je terecht kunt met vragen of problemen.”

Nicole de Haan, freelance journalist en tekstschrijver

Brenno de Winter:
“De NVJ kan molens in beweging zetten”

“Als freelancer die voor alles alleen staat, is het handig om op cruciale momenten een vakorganisatie te hebben die voor je opkomt. Toen ik in 2006 voor het Centraal Station in Utrecht werd gearresteerd, was het heel fijn dat ik direct juridische bijstand kreeg van de NVJ.”

“Ik had een foto genomen van een man op een Segway op het Centraal Station in Utrecht. Vervolgens werd ik aangehouden omdat ik daar niet zou mogen fotograferen en de foto werd van de camera gewist. De NVJ kwam direct in actie. Er werd een klacht ingediend, schadevergoeding geëist en in een brief aan de NS werd aangedrongen op een aanpassing van de huisregels. Dat is ook gebeurd. Sinds mijn arrestatie mogen mensen op het station fotograferen en filmen.

Lidmaatschap is waardevol voor juridische ruggespraak. Ook helpt de NVJ bij problemen met contracten. Ik heb twee keer een kwestie gehad met het ondertekenen van contracten die echt niet goed waren voor mij. Enerzijds wil je je opdrachtgever behouden en anderzijds wil je ervoor zorgen dat jouw belangen veilig worden gesteld. Daarbij heeft de NVJ mij terzijde gestaan.

Het unieke van de NVJ is bovendien de combinatie van collectieve belangenbehartiging en individuele belangenbehartiging. Door de schaalgrootte is de NVJ een partij om mee om tafel te zitten. De vakorganisatie komt op voor het journalistieke belang en kan molens in beweging zetten. Dat is een belangrijke meerwaarde om lid te worden.”

Brenno de Winter, IT onderzoeksjournalist, Journalist van het Jaar 2011 en bestuurslid van de sectie Freelance van de NVJ.

Jelle Visser:
“We stonden niet alleen”

“Op 9 februari 2012 moesten we voor de Duitse rechter verschijnen wegens ‘huisvredebreuk’ bij oorlogsmisdadiger Heinrich Boere. Door de betrokkenheid van de NVJ is de bal gaan rollen en kwamen ook andere partijen in actie die lieten zien dat we niet alleen stonden in deze strijd.”

“Onze advocaat zei dat er een reële kans was dat we veroordeeld zouden worden, omdat in Duitsland het recht op privacy veel gevoeliger ligt dan in Nederland. Het had zomaar eens een jarenlang juridisch gevecht kunnen worden en dan is het goed om te weten dat er een journalistenvakbond is die achter je staat.

Ik vond het belangrijk dat de NVJ kennis had van onze zaak en dat mijn vakbond daarin een rol zou spelen. Natuurlijk stonden ook de TROS en AVRO garant maar het ging om meer dan een eventuele boete. Het ging hier om de vrijheid van meningsuiting en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Uiteindelijk heeft de Duitse rechter geoordeeld dat de aantasting van de privacy van Broere niet opweegt tegen het belang van vrije nieuwsgaring.

Ik ben in 1996 lid geworden van de NVJ voor zaken zoals deze. Het is net zoals een ANWB-lidmaatschap. Een hele tijd doe je er niks mee, maar dan opeens komt een probleem om de hoek kijken. Het is uitermate belangrijk dat er een vakbond is waarop je kunt vertrouwen. Die snapt hoe het spel werkt en hoe de journalistiek werkt. Dat je een methode om een verhaal te maken moét gebruiken, omdat je anders het verhaal niet kunt vertellen.

Jelle Visser, journalist bij EenVandaag TV

Wilma Haan:
“De NVJ staat open voor veranderingen”

“De NVJ heeft ons geholpen met het opstellen van een nieuw redactiestatuut. Bij zoiets denk ik: mooi dat er een NVJ bestaat die ons adviseert en steunt.”

“Ik ken de NVJ al zolang ik me kan herinneren. Mijn moeder was journalist en lang voordat ik zelf het vak inging las ik altijd al De Journalist. Als vanzelfsprekend werd ik dus bij aanvang van mijn studie journalistiek in Zwolle studentlid van de NVJ.

Hoewel ik gelukkig nog nooit juridische bijstand nodig heb gehad bij het uitoefenen van mijn werk, weet ik de NVJ altijd achter me staat. Ik voel me daardoor op een prettige manier gesteund. De waarde van het lidmaatschap is dat de NVJ opkomt voor de bescherming van het vak, de persvrijheid en de journalist.”

De NVJ speelt een belangrijke rol als het gaat om het bepalen van standpunten en bieden van handvatten aan journalisten. In ons geval moet dat gaan over internetspecifieke kwesties. Met de onlangs heropgerichte internetsectie willen we daar aanzetten toe gaan doen.
Voorbeeld van een onderwerp waar we als internetjournalisten tegenaan lopen is het auteursrecht. Daar zitten moderne haken en ogen aan, omdat alles online vindbaar is en kan worden ‘gecopy-pasted’.

Anderzijds gaat het ook over ethische kwesties. Zijn alle traditionele journalistieke richtlijnen op internet nog te handhaven? We kunnen netjes initialen van verdachten noemen, maar een klik verder en je hebt alle gegevens. Moeten we ons daarop aanpassen of juist niet? Het is niet dat we hier direct een antwoord op hebben maar er moet over worden nagedacht en ik vind het erg goed dat de NVJ daar voor openstaat.”

Wilma Haan, redactiechef NU.nl en voorzitter van de NVJ-sectie Internet.

Ilvy Njiokiktjien:
“Blij met de hulp”

“Van de festivalorganisatie had ik toestemming gekregen om overal te fotograferen. Maar dezelfde organisatie zegde ook toe dat er niet zou worden gefotografeerd tijdens de voorstellingen van Theo Maassen. De uitkomst is bekend: mijn camera werd op het podium stukgegooid. Dat is nu vier jaar geleden. Het was de camera die ik had gewonnen bij de Zilveren Camera van dat jaar. Hij was net uit de verpakking en nog niet verzekerd. Direct na het incident is de NVJ in actie gekomen.”

“Alle materiële en persoonlijke schade plus derving inkomsten kreeg ik vergoed. Wat ik zo fijn vond was dat er in die tijd iemand was die de zakelijke kant op zich nam. Ik werd van alle handelingen door de juristen van de NVJ supernetjes op de hoogte gehouden. Je moet je voorstellen dat het een absurde tijd was. De media sprongen op de gebeurtenis, mijn verhaal stond op voorpagina’s. Het was al met al een heel rare ervaring. Daarom was ik ook wel erg blij met de hulp van de NVJ, die naar die andere kant van het verhaal keek. Als ik er nu op terugkijk heeft deze geschiedenis me er wel toe gebracht dat ik serieuzer in mijn werk ben geworden.

Ik ga er van uit dat dit soort incidenten van dat kaliber niet meer voorkomen, maar ik merk dat ik ook bij kleine dingen voordeel geniet van het lidmaatschap. Bij gevallen van klanten die na de zoveelste aanmaning nog niet betalen, schakel ik de NVJ in. Ook vragen we de NVJ bij onderhandelingen met opdrachtgevers de contracten nog even door te lezen. Daar komen vaak verrassende zaken uit. Ik heb veel profijt van de NVJ.”

Ilvy Njiokiktjien, fotografe