Nederland verbeeld wint Infographics Jaarprijs 2013

maandag 25 november 2013

Nederland verbeeld’ is vrijdag 22 november uitgeroepen tot de winnaar van de Infographics Jaarprijs 2013. ‘Nederland verbeeld’, gemaakt door PBL, Textcetera, Filip de Blois en Frédérik Ruys, is een uitgave van het Planbureau van de Leefomgeving. Volgens de jury stak ‘Nederland verbeeld’ met kop en schouders boven de andere inzendingen uit.

In ‘Nederland verbeeld’ is een grote hoeveelheid complexe informatie, op vaak originele wijze, toegankelijk gemaakt, aldus de jury. Tekst en beeld worden succesvol geïntegreerd zodat ze elkaar versterken. Grote hoeveelheden data zijn daarom in één oogopslag te ‘lezen’ en te begrijpen. Hoewel het ontwerp niet vernieuwend is, wordt er toch met veel creativiteit een attractieve beeldtaal consequent neergezet. Daarnaast is de kwaliteit van het werk van een hoog niveau en worden lezers op aangename wijze uitgenodigd de informatie te doorgronden.

Naast ‘Nederland verbeeld’ was ook ‘Het tafelzilver van Amsterdam’ van Chantal van Wessel (opdrachtgever het Parool) genomineerd. De ‘Cook o’graphic’ van Maarten Janssen en Fabian Vlakenberg kreeg een eervolle vermelding.

De Infographics Jaarprijs wordt georganiseerd door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en de NVJ. De jury van deze editie bestond uit: Paul Janse (2D3D, winnaar van de editie 2012), Sara Landeira (Designpolitie), Jasper Koning (VPRO’s tegenlicht) en Francien Malecki (FirMM).