De NVJ over… Verhuizen

woensdag 10 juni 2009

De mededeling dat je redactie verhuist, waardoor je dagelijks een enorme afstand moet afleggen naar je werk, hoef je niet zomaar naast je neer te leggen.

Yvonne Dankfort, secretaris van de NVJ: ‘De redacties van de uitgeefgroep gezondheidszorg van Reed Business zouden naar Doetinchem moeten verhuizen omdat het huurcontract in Maarssen afliep.’

‘Dat gaf behoorlijk wat onrust: veel medewerkers wonen nog voorbij Maarssen, richting Haarlem. Een verhuizing naar Doetinchem zou betekenen dat ze dagelijks een gigantische afstand naar hun werk zouden moeten afleggen. Sommigen kwamen uit op 2,5 uur voor een enkele reis. Dat is niet reëel en zou kunnen leiden tot leegloop van redacties. Reed Business heeft puur gekeken naar de kosten, en niet naar de impact van zo’n besluit.

De actiebereidheid onder de werknemers was dan ook groot: er werd een actiecomité opgericht en een personeelsbijeenkomst georganiseerd met de NVJ en de andere vakorganisaties. Wij hebben vervolgens de directie ervan weten te overtuigen dat het een fout had begaan, en het besluit werd teruggedraaid. De redacties zullen zich nu in Amsterdam in plaats van in Doetinchem vestigen. De NVJ voert momenteel nog overleg met Reed Business over een nieuwe reistijden- en verhuisregeling.

Werknemers die hiermee te maken krijgen trekken vaak niet aan de bel omdat ze denken dat ze een verhuizing toch niet kunnen tegenhouden. Dat kan ook niet altijd, maar als ze onrealistisch zijn en vergaande gevolgen hebben, valt er iets aan te doen. Meldt je dus vooral bij ons, want als de redacteuren van Reed Business niet van zich hadden laten horen, was deze verhuizing gewoon doorgezet.’