Onderzoek naar bedreiging en intimidatie van vrouwen in de media

donderdag 20 december 2018

Vormen bedreigingen en intimidaties gericht tegen vrouwen die werkzaam zijn in de media een actuele en reële gevaar voor de persvrijheid? Daarover gaat het onderzoek naar bedreigingen onder vrouwen in de media.

Vorig jaar deden dr. Marjolein Odekerken en prof dr. Alex Brenninkmeijer in opdracht van de NVJ onderzoek naar bedreigingen van Nederlandse journalisten (rapport 'Een dreigend klimaat'). Zij concludeerden dat er een dreigend klimaat heerst voor journalisten, waardoor de persvrijheid onder druk is komen te staan. Vrouwen die werkzaam zijn in de media krijgen vaak te maken met bedreigingen, intimidaties en geweld met betrekking tot hun werk. Dit kan een grote impact hebben op hun werk als journalist.

Het doel van het huidige onderzoek, uitgevoerd door Laura Das (UvA) en dr. Marjolein Odekerken (zelfstandig onderzoeker), is het vaststellen hoe vaak vrouwen te maken krijgen met bedreigingen, om wat voor soort bedreigingen het gaat en wat de gevolgen hiervan zijn op hun werk. Daarbij wordt ook onderzocht wat de mogelijke gevaren zijn voor de persvrijheid.

De antwoorden worden op geheel anonieme en vertrouwelijke wijze verwerkt, geanalyseerd en gepubliceerd.