Summer School: maak kennis met de financiële journalistiek

dinsdag 8 mei 2018

Maak kennis met alle facetten van de financiële journalistiek en stel je vragen aan journalisten, zoals Mathijs Bouman, Eric Smit en Kim van Keken  (journalisten van het jaar), Martin Visser en de onderzoeksjournalisten van de Panama Papers. De NVJ Academy en de Masterclasses Financiële Journalistiek organiseren in juni weer een vijfdaagse Summer School Financiële Journalistiek. Na afloop maak je bovendien kans op een betaalde werkervaringsplaats.

De Summer School is een intensieve kennismaking met het reilen en zeilen van de financiële journalistiek. Je bezoekt onder andere de redacties van FD/BNR in Amsterdam en RTL in Hilversum, SER, Rabobank, CBS, Ministerie van Financiën, Nieuwspoort en De Nederlandsche Bank. Je volgt miniworkshops en lezingen en uiteindelijk krijg je een opdracht die je op 4 september presenteert. Je maakt dan ook kans op een betaalde werkervaringsplaats bij een van de grote media.

Voor pas afgestudeerde journalisten

De Summer School is bedoeld voor recent afgestudeerde journalisten met een afgeronde HBO/WO media-opleidingen en maximaal drie jaar werkervaring. De Summer School wordt gehouden in Amsterdam, Den Haag en Utrecht/Hilversum op maandag 11, dinsdag 12, maandag 25 en dinsdag 26 juni en wordt afgesloten met een diner.

Inkijkje in de financiële wereld

Een van de deelnemers van vorig jaar, Kirsten van Loon (Consumentenbond), spreekt van een waardevol programma met veel bezoeken.  ‘Die gaven een goed inkijkje in de financiële wereld. Zo kregen we bij het Ministerie van Financiën openhartige antwoorden op alle vragen die we stelden.’ Tijdens de Summer School kreeg ze veel tips, zoals het advies om financiële terminologieën goed te leren begrijpen; grasduinen in CBS Statline om ideeën op te doen; en onderwerpen zoeken waar je de urgentie van inziet. ‘Het zet je in elk geval erg aan het denken.’

Inschrijven kan tot 21 mei

Voor de komende Summer School worden 20 deelnemers geselecteerd. Begin juni 2018 ontvangt iedereen bericht. De kosten voor de vijf dagen bedragen € 70,- tot € 80,- voor NVJ-leden (niet-leden betalen € 100,-).