Thuiswerken: productiever maar ook meer fysieke ongemakken​

donderdag 5 november 2020

Het zijn uitdagende tijden. Corona slaat wederom toe en voorlopig blijven we allemaal nog zoveel mogelijk thuiswerken. Dat geldt ook voor veel journalisten. Over het algemeen is de beroepsgroep thuis productief, al gaat het gepaard met fysieke ongemakken en een gebrek aan contact met collega’s. Dat blijkt uit een recente enquête gehouden onder NVJ-leden werkzaam in het uitgeefbedrijf. De NVJ neemt de resultaten mee in de deze week gestarte onderhandelingen voor een nieuwe cao Uitgeverijbedrijf.


In totaal hebben 487 journalisten de NVJ-enquête over thuiswerken ingevuld. Een respons waar de NVJ zich zeer tevreden mee toont. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek? De overgrote meerderheid (77 procent) werkt verplicht thuis. De productiviteit heeft daar over het algemeen niet onder te lijden. Integendeel. Slechts een klein deel van de respondenten (negen procent) zegt dat het thuiswerken een belemmering vormt. Leden komen echter ook met negatieve punten. Zo worden er fysieke klachten gemeld, mede dankzij het langdurig(er) werken in een slechte werkhouding

Faciliteren thuiswerken

Uitgevers hebben hun redacteuren over het algemeen geholpen met het inrichten van een thuiswerkplek. Hetzij met kantoormeubilair (32 procent) of apparatuur (66 procent). Slechts een klein deel (6 procent) heeft werknemers een financiële vergoeding voor de onkosten van het thuiswerken gegeven. Wel is voor bijna iedereen de woon-werkvergoeding geschrapt.

Langer doorwerken en minder sociaal contact

Een meerderheid van de bevraagde leden (57 procent) heeft de beschikking over een aparte werkkamer in huis. Toch betekent dat niet automatisch dat het een ideale werkomgeving vormt. Zo wordt er getwijfeld over zaken als een goede afstelling van bureaustoelen. Ook zijn leden vaak langer aan het werk, met minder echte pauzes tussendoor, en bewegen zij minder. Dit kan leiden tot fysieke ongemakken. Een oplossing hiervoor zou bijvoorbeeld een Arbo-keuring op afstand of een Arbo-keuring aan huis kunnen zijn. Op deze manier kan de bureaustoel en/of tafel goed worden afgesteld. Daarnaast missen zij het vluchtige contact op kantoor, zoals het praatje bij de koffieautomaat.

Goed beeld van behoeften

De NVJ is tevreden met de grote respons op de enquête. De resultaten geven een goed beeld van de behoeften en wensen van de leden en kunnen helpen bij de cao-onderhandelingen die afgelopen week zijn gestart. De volgende ronde van de gesprekken staat ingepland voor het einde van deze maand.