Tienjarig Persvrijheidsfonds publiceert: “Er gaat iets mis met de persvrijheid”

maandag 30 oktober 2017

Ter gelegenheid  van het tienjarig bestaan van het Persvrijheidsfonds geeft de stichting het boekje “Er gaat iets mis met de persvrijheid” uit. Hierin neemt Frits van Exter de lezer mee in tien jaar persvrijheid in Nederland aan de hand van een reeks incidenten en rechtszaken, die het Persvrijheidsfonds heeft ondersteund.

Van Exter, journalist en voorzitter van de Raad van de Journalistiek, gaat in op onder andere afluisteractiviteiten, inbeslagname van beeldmateriaal, weigering van het Wob-verzoek, juridische intimidatie en het weren van journalisten. Ook wordt het onderzoek Een dreigend klimaat [pdf], over bedreigingen tegen journalisten door Marjolein Odekerken en Alex Brenninkmeijer, aangehaald.

De onafhankelijke Stichting Persvrijheidsfonds is in november 2007 opgericht door de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren. De stichting heeft tot doel juridische procedures met een principieel karakter, die het de journalistieke beroepsgroep mogelijk maken om in zoveel mogelijk vrijheid haar werk te kunnen doen, te beginnen en te ondersteunen.

  • Het boekje “Er gaat iets mis met de persvrijheid” wordt op 3 november 2017 meegestuurd met het magazine Villamedia. Online is het boekje te downloaden op deze pagina