Versnelde procedure aanvraag perskaarten

maandag 25 januari 2021

De NVJ ontvangt sinds de aankondiging van de avondklok zeer veel aanvragen voor perskaarten. Het streven is om de perskaarten versneld te versturen, maar door de hoeveelheid aanvragen kan de levering iets langer duren.

Om voor een van de perskaarten in aanmerking te komen gelden de voorwaarden zoals vermeld op de site (NVJ Perskaart, politieperskaart, IFJ Perskaart). We zorgen ervoor dat alle perskaarten versneld worden aangemaakt en verstuurd. Let wel: de levertijd is door de grote hoeveelheid aanvragen iets vertraagd.

Let op: De perskaart kan alleen als ondersteunend document worden gebruikt naast de door de overheid verstrekte werkgeversverklaring én de eigen verklaring.

Rechten en plichten

In verband met de avondklok is de kans groot dat niet alleen politie bij handhaving wordt ingezet, maar ook BOA's die mogelijk minder goed op de hoogte zijn van de rechten van journalisten en fotografen.

Politieperskaarthouders doen er goed aan om naast hun perskaart ook de rellenkaart op zak te hebben. Hierop staat een aantal rechten en plichten, die de bijzondere positie van de pers direct duidelijk maakt.
  
In het geval van de politieperskaart gelden de volgende rechten en plichten:

  • De (foto)journalist of cameraman heeft op vertoon van de politieperskaart toegang tot de afgezette gebieden.
  • De politie kan journalisten niet tegenhouden ter bescherming van de privacy van slachtoffers. Deze afweging maakt de journalist.
  • Apparatuur mag niet in beslag worden genomen.
  • De politie of brandweer zet, waar nodig, een binnenring die door de journalist moet worden gerespecteerd.
  • De (foto)journalist of cameraman mag de hulpverlening en het technisch onderzoek niet hinderen.
  • De journalist is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid.
  • Bij een noodverordening volgt de (foto)journalist of cameraman de aanwijzingen van de politie.​

Mocht er in de werksituatie voor journalisten en fotografen veranderingen optreden, dan melden we dat uiteraard direct aan jullie.

Bekijk hier de pagina met de verschillende perskaarten >>