“Fotojournalistiek heeft een Prijs" in de media

dinsdag 12 november 2019

Ruim een week geleden was de dag van de overwinning van Freelance fotojournalist Ruud Rogier (Brabants Dagblad) die de rechtszaak tegen DPG Media (voorheen De Persgroep) heeft gewonnen. Op deze dag is ook de campagne “Fotojournalistiek heeft een prijs” van start gegaan. Met de campagne wordt gestreefd naar erkenning van het vak en professionele tarieven. Afgelopen week was er veel aandacht voor het mooie vak fotojournalistiek. We blikken nog even terug met een aantal reacties en artikelen. 

Een kort overzicht:

 

Rechter acht vergoedingen voor freelance journalisten te laag - NRC Handelsblad 

De vergoedingen die freelance journalisten Ruud Rogier en Britt van Uem van de Persgroep (nu DPG Media) hebben ontvangen, waren te laag. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam vrijdag bepaald. 

DPG Media moet freelancers van regiokranten beter betalen – de Volkskrant 
Twee freelancers van regionale kranten van DPG Media hebben recht op een aanzienlijk hogere vergoeding. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam vrijdag besloten.

Rechter geeft freelance journalisten recht op 50 procent hogere vergoeding – NOS

De tarieven van lokale en regionale titels van uitgever DPG Media (voorheen De Persgroep) moeten met 50 procent omhoog. Dat heeft de rechter bepaald, in een rechtszaak van twee freelance journalisten.

Freelancers winnen rechtszaak van DPG Media - nu.nl 
Twee freelancers zijn door de rechter in het gelijk gesteld in twee afzonderlijke zaken die ze aanspanden tegen DPG Media (voorheen bekend als de De Persgroep). De twee journalisten wilden meer betaald krijgen voor opdrachten. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) stond hen bij en meldt dat de twee 50 procent extra uitbetaald krijgen.

Rechter: vergoeding Osse freelance fotograaf Ruud Rogier te laag -DTV Nieuws 

De vergoeding van de Persgroep (nu DPG Media) van 42 euro per foto voor freelance fotojournalist Ruud Rogier uit Oss was te laag.

Historische uitspraak: Rechter geeft zzp (foto)journalisten recht op 50% hogere vergoeding voor hun werk - FNV ZZP

De freelance (foto)journalisten Britt van Uem (Tubantia) en Ruud Rogier (Brabants Dagblad) hebben de rechtszaak tegen DPG Media (voorheen De Persgroep) glansrijk gewonnen. De rechter oordeelt dat de tarieven die zij voor hun werk kregen, respectievelijk 13 cent per woord en 42 euro per foto niet billijk zijn.

Regionale krant moet freelancers beter betalen - Trouw 

Het Brabants Dagblad moet freelance fotograaf Ruud Rogier en journalist Britt van Uem beter betalen. Het tarief dat ze nu krijgen is niet redelijk en moet met vijftig procent omhoog. 

Internationale media-aandacht