Samen kunnen we dit veranderen

Als fotojournalisten zijn wij belangrijke brengers van het nieuws. Toch worden we nauwelijks serieus genomen door onze opdrachtgevers. Rondkomen van fotojournalistiek werk is nog maar voor een enkeling weggelegd. Dat is de doodsteek voor ons vak. Samen kunnen we dit veranderen. Doe mee met de campagne Fotojournalistiek heeft een prijs!

Lees verder

Wat eisen we?

Fotojournalisten eisen een professioneel tarief dat is afgeleid van de cao Uitgeverij Bedrijf (UB). Dit komt neer op een ondergrens van 60 euro per uur voor een startende fotojournalist, 80 euro uur voor een ervaren fotojournalist en 100 euro voor zeer ervaren fotojournalist.

Lees onze eisen

Actienieuws in je mailbox

Blijf op de hoogte van de ontwikkeling van Fotojournalistiek heeft een prijs. Laat hier je e-mailadres achter.


Vrijwilligers gezocht

Meld je aan om mee te denken en/of de handen uit de mouwen te steken bij belangenbehartiger Floor Milar, nvf@nvj.nl. Tijdens een van de eerstvolgende bijeenkomsten bespreken we waar we het komend jaar hulp en denkkracht bij nodig hebben. 

Fotojournalisten aan het woord

Hoe komen ze aan klussen, wat krijgen ze betaald en hoe staat de vlag erbij in de fotojournalistiek. Fotojournalisten geven een inkijkje in de dagelijkse praktijk.

Lees verder


Rechtszaak De Persgroep

Fotojournalist Ruud Rogier spande een rechtszaak aan tegen De Persgroep met als inzet een hoger tarief voor geleverde opdrachten. Niet eerder is er binnen deze sector geprocedeerd voor billijke tarieven. De rechtszaak kan verstrekkende gevolgen hebben voor alle freelance fotojournalisten.

Lees verder

Lobby collectief onderhandelen

De NVJ lobbyt onder andere om collectief onderhandelen mogelijk te maken voor zzp’ers. Dit doet zij omdat zij de positie en de tarieven van zelfstandigen wil verbeteren. Mediaorganisaties zullen pas betere tarieven gaan betalen als zij hierdoor worden gedwongen door een richtlijn of wetgeving of als zzp’ers massaal in actie komen.

Lees verder

Bekijk of jouw tarief redelijk is

Met de tarievencalculator van de NVJ maak je een juiste inschatting over wat je kunt vragen per uur. Bereken hier je tarief!

Tarievencalculator