Debat over persvrijheid en mensenrechten in Egypte

maandag 9 april 2018

Op 3 mei organiseert het Comité van de Persvrijheid een debat over de persvrijheid in Egypte. Journalist en arabist Rena Netjes en arabist Jan Jaap de Ruiter gaan in gesprek met met onder andere Karim Abdelrady, de advocaat van fotojournalist Shawkan. 

Egypte staat op de 161ste plaats waar het om persvrijheid gaat en het heeft inmiddels alle onafhankelijke tv-stations en meer dan 500 websites gesloten. Zelfs buitenlandse correspondenten moeten het ontgelden getuige de recente uitzetting van journaliste Bel Trew van de Britse krant The Times. Vele malen ernstiger is het lot van tientallen journalisten die zijn opgepakt en dieptepunt is de door het land geëiste doodstraf voor fotojournalist Shawkan. Hij maakte in 2013 foto’s van het bloedbad dat het Egyptische leger en politie onder toen nog legerleider al-Sisi aanrichtte onder aanhangers van de democratische gekozen Moslimbroeder president Mohammed Morsi.

Programma

Het debat wordt geopend door Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. Vervolgens gaan Rena Netjes (journalist en arabist) en Jan Jaap de Ruiter (arabist Universiteit van Tilburg) in gesprek met:

  • Karim Abdelrady (advocaat van fotojournalist Shawkan) 
  • Ahmed Samir (presentator bij de Egyptische oppositionele nieuwszender Al-Mukammeleen, die vanuit Istanbul opereert)
  • Ibrahim Halawa (als tiener maakte hij al kennis met de erkers van het al-Sisi regime omdat hij een paar dagen na het bloedbad op het Rabaa al-Adawiya plein in Caïro meedeed aan een demonstratie).
  • Marietje Schaake (D66, lid van het Europees Parlement)

Het debat vindt plaats op donderdag 3 mei, 16.00 - 17.30 uur in Beeld en Geluid, Hilversum