Einde aan onduidelijkheid NDC mediagroep

donderdag 17 januari 2013

NDC mediagroep, uitgever van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden, komt in handen van een nieuwe eigenaar. Het is het consortium van twee ideële stichtingen: FB Oranjewoud en Je Maintiendrai en de bank ING. De NVJ is blij dat er een einde is gekomen aan de onduidelijkheid.

De noordelijke krantenuitgever stond sinds voorjaar 2012 in de etalage, omdat het moederbedrijf NDC/VBK gebukt gaat onder een schuld van €180 miljoen. Aflossing werd na het invallen van de economische crisis een onmogelijke opdracht.

Met de nieuwe ideële stichtingen hebben de twee kranten eigenaren die beseffen dat een krant een cultuurgoed is, zo reageert Tom Gibcus van NVJ Dagblad. “In plaats van hoge rendementseisen voor aandeelhouders gaat het over het uitdragen van de maatschappelijk boodschap en om het investeren in de regionale journalistiek.”

Gibcus beseft dat niet meteen het tij is gekeerd en dat reorganisaties uitgesloten zijn. “Het is nog onbekend hoe groot de rol van ING gaat worden in de nieuwe samenstelling en welke eisen ze gaan stellen. Daarnaast zijn de ontwikkelingen in de markt ook niet echt gunstig. Maar dat het perspectief voor journalisten en andere werknemers gaat veranderen, is in ieder geval al een goed vooruitzicht.”

De NVJ heeft dinsdag 22 januari een overleg met de directie. Ongetwijfeld zal tijdens dit gesprek, dat al eerder is gepland, meer details bekend worden gemaakt over de verkoop en de gevolgen daarvan.

Meer bij Villamedia