'Fotojournalistiek dreigt een hobby te worden'

vrijdag 25 januari 2019

Vandaag voeren fotojournalisten actie tegen lage tarieven en voor de toekomst van het vak. Secretaris van de NVF, Rosa Garcia Lopez, heette vanochtend alle aanwezige fotojournalisten als volgt welkom.

"Namens de NVJ/NVF heet ik iedereen vandaag van harte welkom. Naast mij staat Eric Brinkhorst, de voorzitter van de NVF, die jullie ook welkom heet.

Vandaag, vrijdag 25 januari 2019, zijn jullie – fotojournalisten – vroeg opgestaan om actie te voeren. Jullie komen uit alle windstreken van Nederland. Jullie komen uit het diepe Zuiden en uit het hoge Noorden. Jullie komen uit grote steden en uit kleine dorpen. Sommige van jullie zijn met anderen gekomen en sommigen komen alleen.

Vandaag leveren jullie - 500 fotojournalisten - geen beeld aan media en beeldbanken. Met de huidige tarieven is het vak van fotojournalist op sterven na dood. Geen enkele fotojournalist kan tegenwoordig nog rondkomen van zijn fotojournalistiek werk. Fotojournalistiek dreigt een hobby te worden.

Vandaag trekken jullie een streep. De tarieven mogen niet langer naar beneden worden bijgesteld maar moeten weer opklimmen naar boven. Jullie komen op voor de toekomst van het vak en daar horen professionele tarieven bij. Door het werk neer te leggen steken jullie je nek uit. Jullie lopen het gevaar om geen opdrachten meer te krijgen van media. Ondanks dit risico staan jullie hier vandaag.  

Het mag vreemd klinken maar vandaag moet ik toch ook denken aan die andere 500 fotojournalisten die hier vandaag niet zijn. Zij doen niet mee aan de acties en leveren vandaag wel foto’s aan media. Ik weet niet precies wat er in hen omgaat. Wat ik wel weet is dat de angst bij velen regeert. Sommigen willen wel actie voeren maar durven het niet. Zij hebben het mij zelf verteld. Ik respecteer hun keuze en ik vraag jullie dat ook te doen. En ook al hebben ze heel andere redenen om niet te komen dan nog vraag ik jullie om hun keuze te respecteren. We leven in een vrij land waar we respectvol met elkaar omgaan.

Vandaag moet ik ook denken aan die paar directeuren van mediaorganisaties die met een zwaar gemoed zijn opgestaan. Ze begrijpen niet waarom we vandaag hier staan en denken dat we hen hier vandaag te schande willen maken. Dat laatste is niet het geval.

Vandaag wil ik meer dan ooit focussen op het gedeeld belang. Wij allen hebben belang bij een pluriforme en onafhankelijke journalistiek en daar hoort ook onafhankelijk en kwalitatief hoogstaand beeld bij. Laat vandaag niet de geschiedenisboeken ingaan omdat we hier met 500 zelfstandige fotojournalisten staan. Laat vandaag de dag zijn dat alle partijen met elkaar in gesprek gaan en samen zoeken naar oplossingen en naar wat wel kan. Alleen dan maken we vandaag het verschil en verzekeren we de fotojournalistiek van een toekomst.  

Eric, het NVF-bestuur en ik danken jullie die hier zijn gekomen hartelijk voor jullie komst."