Kantonrechter beëindigt dienstverband na harddrugsgebruik tijdens feest

donderdag 13 augustus 2015

Vijf medewerkers van de GGzE, een psychiatrische instelling in Eindhoven, zijn hun baan kwijt nadat ze op een feest harddrugs hadden gebruikt. Bij twee medewerkers wijst de kantonrechter de verzoeken tot ontbinding af. Een derde zaak is voorlopig aangehouden.

De GGzE verzocht de kantonrechter het dienstverband van 8 medewerkers te beëindigen omdat zij zich zouden hebben misdragen op een bedrijfsuitje door onder meer harddrugs te gebruiken. De medewerkers betwistten de stelling van hun werkgever dat het om een bedrijfsuitje ging. Het -buiten werktijd- gehouden feest vond plaats op een externe locatie en was door de werknemers zelf georganiseerd. Gedrag in de privé-sfeer dus, volgens de werknemers.
Toch was er volgens de kantonrechter te Eindhoven geen sprake van een zuivere privéaangelegenheid. Het feest hield in belangrijke mate verband met het werk. Van vijf medewerkers stelt de kantonrechter vast dat zij met hun gedragingen een grens hebben overschreden. Hierbij was van belang dat de GGzE een forensische kliniek met een therapeutische setting is. Op de afdeling waar de medewerkers werkzaam zijn, verblijven cliënten die kampen of kampten met verslavingsproblematiek. De werknemers hebben een voorbeeldfunctie en kunnen -als zij zelf (hard)drugs gebruiken- cliënten niet op hun drugsgedrag aanspreken. Bovendien brachten de vijf werknemers andere collega’s ernstig in verlegenheid door openlijk harddrugs te gebruiken en het gebruik vervolgens verborgen te willen houden voor hun werkgever. Daarmee ontstond een reële kans op verstoring van de collegiale verhoudingen.

Bron: rechtspraak.nl