NVJ aan NPO: zet bezuinigingen 2019 direct on hold

donderdag 5 juli 2018

De NVJ en NPO gaan maandag 16 juli in gesprek naar aanleiding van de plannen rondom de bezuinigingsplannen op journalistieke programma's.  De NVJ had hier eerder om gevraagd. In een brief die de NVJ donderdag heeft verstuurd, verzoekt zij de NPO om de bezuinigingsmaatregelen voor 2019 per direct on hold te zetten.

Uit de gesprekken die de NVJ afgelopen weken met getroffen redacties voerde, is gebleken dat de impact van de bezuinigingsmaatregelen op de journalistiek en op de publieke omroep in zijn geheel veel groter en negatiever kunnen zijn dan wat aanvankelijk werd gedacht. De NVJ heeft daarom een adviesgroep samengesteld, bestaande uit diverse redactieleden.

Programma's die uitblinken in publieke waarde

De adviesgroep en de NVJ zijn stellig van mening dat juist bij de NPO de publieke waarde van programma’s veruit het zwaarst zou moeten wegen. Daarom is het onbegrijpelijk dat de NPO er nu voor kiest om te bezuinigen op programma’s die uitblinken in publieke waarde: programma’s op het gebied van economie, wetenschap, journalistiek, geschiedenis, levensbeschouwing en cultuur.

De feiten op een rij

In diverse uitlatingen geeft de NPO aan op het budget voor journalistieke programma’s de komende periode niet te zullen korten. De feiten blijken anders: Brandpunt+ wordt wegbezuinigd, uitzendingen van Andere Tijden en Focus Wetenschap worden gehalveerd, Tegenlicht wordt 30 procent gekort en ook Zembla moet inleveren. Ook de Evangelische Omroep krijgt in 2019 vele miljoenen euro's minder voor het maken van levensbeschouwelijke programma’s. Ook maken de NVJ en de adviesgroep zich zorgen over de voorgenomen verhuizing van EenVandaag naar NPO2, om plaats te maken voor een soapserie. De NPO geeft aan dat er op NPO2 niet wordt bezuinigd op journalistiek. Toch heeft de NVJ vernomen dat het budget van EenVandaag wel degelijk verlaagd zal worden, als EenVandaag naar NPO2 gaat.

NPO vergroot invloed op inhoud

De briefschrijvers constateren dat voor de NPO, gegeven de genoemde bezuinigingsmaatregelen, de kijk- en luistercijfers leidend zijn in plaats van de ‘publieke waarden'. De journalistieke programma’s, programma’s over wetenschap, economie, geschiedenis en levensbeschouwing vertegenwoordigen die waarden bij uitstek. Kijkcijfers zouden hieraan ondergeschikt moeten zijn. De invloed die de NPO op dit moment al uitoefent op de inhoud van de programma’s wordt in de toekomst naar verwachting alleen maar groter, vrezen de NVJ en de adviesgroep. De titels waarbij nu is ingegrepen zijn, niet toevallig, de titels waarbij de NPO niet op voorhand de uitzending te zien krijgt. Door in de toekomst op losse projecten en series in te zetten, kan de NPO haar invloed op de inhoud nog verder vergroten. Dat is niet bevorderlijk voor de journalistieke onafhankelijkheid en de broodnodige wendbaarheid en flexibiliteit.

De NVJ verzoekt de NPO om de bezuinigingsmaatregelen voor 2019 per direct on hold te zetten. Ze denkt graag mee over een breed gedragen vernieuwingsstrategie die niet ten koste gaat van de kernwaarden en de missie van de Publieke Omroep.

Downloads