NVJ start Twitter-actie #FreeOkkeOrnstein

donderdag 24 november 2016

UPDATE - De NVJ start de Twitter-actie #FreeOkkeOrnstein. De Nederlandse journalist Okke Ornstein moet niet 20 maar 38 maanden, oftewel 3 jaar en 2 maanden, de Panamese cel in. Volgens het laatste bericht is de optelsom van de straf 38 maanden, in plaats van de eerder genoemde 40 maanden.

Als reden van de hogere straf wordt opgegeven dat een eerdere straf in 2012 nu pas wordt uitgevoerd en dat de straf van 38 maanden een optelsom is. Waarom Ornstein juist nu wordt opgepakt, is echter niet duidelijk. Ornstein reisde al jaren in en uit het land.

Okke Ornstein werd 15 november bij binnenkomst in Panama gearresteerd vanwege smaad en laster. Ornstein schreef enkele artikelen op zijn blog over de dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama.

De NVJ veroordeelt de arrestatie scherp. ‘Een celstraf van 38 maanden vanwege de publicatie van een reeks blogs is in strijd met de grondbeginselen van de vrijheid van meningsuiting, die wereldwijd als grondrecht erkend zijn’, aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.

International Anti-Corruption Conference (IACC) in Panama

Opmerkelijk is dat op donderdag 1 december de internationale anti-corruptie conferentie IACC in Panama van start gaat en zal worden geopend door de president van Panama, Juan Carlos Varela Rodríguez.