NVJ vraagt opheldering extra banenreductie TMG

dinsdag 18 november 2008

NVJ-secretaris Bianca Rootsaert heeft gisteren TMG (Telegraaf Media Groep) om opheldering gevraagd over de extra banenreductie die afgelopen vrijdag is aangekondigd. Bij TMG verdwijnen niet 425 maar 500 banen, waarvan 150 journalistieke. Het wachten is nu op het rapport van McKinsey. Het bureau onderzocht hoe er efficiënter kan worden samengewerkt.

De NVJ besprak met TMG hoe het komt dat nog eens extra banen worden geschrapt. Ook is het onduidelijk waar straks de klappen gaan vallen. Bianca Rootsaert verwacht dat komende week bureau McKinsey het rapport bekend maakt over een efficiëntere samenwerking. McKinsey onderzocht de knelpunten en mogelijke besparingen waarbij ook is gekeken naar een betere samenwerking tussen print en digitaal. ‘Vervolgens moeten de hoofdredacties zelf die samenwerkingsverbanden invullen’, aldus Rootsaert.

Intussen is een actiecomité bij onderdeel HDC Media in het leven geroepen. De redacties van HDC Media (o.a. Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en Almere Vandaag) hebben eerder laten weten dat zij niet meer kunnen bezuinigen omdat het huidige aantal FTE’s hard nodig is voor nieuwe projecten. De redacteuren zijn desnoods bereid om tot acties over te gaan, mochten die nodig zijn.

De NVJ gaat binnenkort overleg voeren met redactieraden en –commissies. Daarnaast vinden onderhandelingen plaats over een nieuw sociaal plan.