Over de grens in Nederland: gevluchte journalisten delen hun verhaal

maandag 17 september 2018

Met de vluchtelingenstroom richting Nederland, bijvoorbeeld vanuit Syrië, komen ook journalisten ons land binnen. Journalisten als Salwa Zaher en Mohammad Kafina. Op het Festival van de Journalistiek delen zij hun verhaal en nodigen ze je uit om in hun schoenen te komen staan.

Over vluchtelingen wordt genoeg geschreven in Nederland, zegt Celine van den Burg. “Dat is het probleem niet. Maar er wordt wel te vaak óver vluchtelingen geschreven, in plaats van mét.” Celine van den Burg begeleidt op het Festival van de Journalistiek de workshop ‘In de schoenen van Syrische journalisten’, en werkt onder andere voor online vluchtelingenkrant Majalla. “Bij Majalla werken gevluchte journalisten en Nederlandse journalisten samen. Nederlandse journalisten helpen de gevluchte journalisten met schrijven, en de gevluchte journalisten komen als ervaringsdeskundigen met onderwerpen die in de Nederlandse media onderbelicht blijven.”

Salwa Zaher en Mohammad Kafina zijn allebei journalist, en gevlucht uit Syrië. Ze schrijven columns voor Majalla. Die van Salwa vertellen het verhaal van haar vlucht naar Nederland, en hoe het is om te proberen je thuis te voelen in een land dat op zoveel vlakken nog vreemd voor je is. Mohammad Kafina heeft een analytische blik, en vergelijkt de Nederlandse samenleving in zijn stukken geregeld met het regime in Syrië.

Tijdens de workshop op het Festival van de Journalistiek nemen Kafina en Zaher je mee in het leven van de journalist in Syrië. Hoe is het om verslag te doen in een land in oorlog? Hoe ga je om met je beperkte vrijheid als journalist? Kafina: “Ik hoop de workshopdeelnemers mee te geven hoe het is om journalist te zijn in Syrië, wat voor obstakels zijn er, en hoe je die overkomt. Het was al niet gemakkelijk om journalist te zijn in Syrië, maar door de oorlog is het nog moeilijker geworden.” Ook hoopt Kafina dat mensen door de workshop anders naar het nieuws over Syrië zullen kijken. “Het nieuws dat wij hier krijgen over de situatie in Syrië is vaak gekleurd, journalisten die daarover kunnen berichten hebben vaak goede banden met het regime. De waarheid over Syrië is relatief, daar wil ik de workshopdeelnemers van bewust maken.”

Net als Van den Burg vindt Kafina ook dat er in het nieuws te vaak over vluchtelingen, en te weinig met vluchtelingen wordt gesproken. “Ik hoop dat er meer begrip komt tussen Nederlanders en vluchtelingen door de stukken die wij schrijven.” Tot slot zullen Kafina en Zaher vertellen over hun leven in Nederland, als gevluchte journalist. Van den Burg: “We gaan het hebben over het medialandschap in Syrië en hoe dat na 2008 drastisch veranderde. Maar ook over hoe je als gevluchte journalist in Nederland je verhaal vertelt. Het doel van Majalla is om empathie te creëren voor gevluchte journalisten en om hen hun verhaal te laten vertellen. In de workshop kan dat nog beter want je leest hun verhalen niet alleen, je kunt met ze in gesprek.”

Lees hier een verhaal van Salwa  en hier een verhaal van Mohammad.

Festival van de journalistiek 2018


Nederlanders in het buitenland en buitenlanders in Nederland. Het thema van het komende Festival van de Journalistiek is: over de grens. Met Fidan Ekiz, Ajouad El Miloudi, Jan Kleinnijenhuis, Natasja Gibbs e.v.a.

Naar festivalpagina