Postuum eerbetoon voor Hans Verploeg

dinsdag 6 maart 2012

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort heeft een jury, onder voorzitterschap van prof. dr. Ernst Hirsch Ballin, de Prijs van het Vrije Woord postuum toegekend aan Hans Verploeg (1945 – 2010). De jury eert met deze uitverkiezing het jarenlang ijveren van Verploeg voor het verspreiden en beschermen van het vrije woord, nationaal en internationaal. De prijs werd dinsdag 6 maart uitgereikt aan Inge Brakman, echtgenote van Hans Verploeg. Ze ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester J.J. Van Aartsen van Den Haag.

 


foto: Charlotte Markus

Hans Verploeg was ruim 25 jaar algemeen secretaris van de NVJ. Hij was medeoprichter van de Stichting Communicatie Ontwikkelingssamenwerking, die later overging in Free Voice, waarvan hij tot zijn overlijden voorzitter was. Free Voice is vorig jaar samen gegaan met Press Now in Free Press Unlimited. Ook als bestuurslid van de Internationale Federatie van Journalisten, IFJ, hield Verploeg zich intensief bezig met de veiligheid van journalisten in bedreigde gebieden en aarzelde hij niet om regeringen aan te spreken wanneer zij journalisten het werken onmogelijk maakten en geen ruimte gaven aan het vrije woord.

De Prijs van het Vrije Woord werd vijf jaar geleden door Nieuwspoort ingesteld. Met de prijs wil Nieuwspoort bij elk lustrum een persoon of organisatie eren die zich heeft onderscheiden door activiteiten op het terrein van de mensenrechten, het vrije woord als fundament van een democratische rechtsstaat daarin uitdrukkelijk begrepen.

De prijs werd voor de eerste keer in 2007 toegekend aan mr. Max van der Stoel, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en Hoge Commissaris voor minderheden, minister van Staat.
Op dinsdag 6 maart 2012, de oprichtingsdatum van Nieuwspoort, wordt de prijs in het perscentrum uitgereikt aan Inge Brakman, echtgenote van Hans Verploeg. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een artistieke verbeelding van het vrije woord van de hand van de Haagse kunstenares Liesbeth Busman.