Straf Ornstein om onduidelijke redenen verhoogd naar ruim drie jaar

dinsdag 22 november 2016

De straf tegen Okke Ornstein, de Nederlandse journalist die sinds 15 november gevangen zit in Panama, is verhoogd van 20 naar 40 maanden. Dit heeft zijn partner laten weten via het Twitter-account van Ornstein.

Er is geen officiële verklaring gegeven over het waarom van deze strafverhoging. ‘Dit geeft aan hoe vaag deze zaak is’, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning. De NVJ probeert samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken Okke Ornstein zo spoedig mogelijk vrij te krijgen. ‘Zeker nu het om 40 maanden gaat en er geen enkel schot in de zaak lijkt te zitten, voeren we de druk op.’

Ornstein werd vorige week aangehouden vanwege de publicatie van enkele artikelen over de dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. Friesner had een aanklacht ingediend wegens laster en smaad. Friesner is eerder veroordeeld voor fraude en corruptie in de Verenigde Staten.

De NVJ onderhoudt intensieve contacten met de familie en de in Nederland betrokken advocaat Channa Samkalden. Ook zorgt de NVJ dat er goede juridische bijstand ter plaatse komt, zodat ook daar alles aan het werk wordt gesteld om hem zo snel mogelijk uit de gevangenis te krijgen. Ornstein heeft tot nu toe geen behoorlijk proces en geen fatsoenlijke rechtsbijstand gekregen. 

De NVJ liet in een persverklaring eerder deze week weten dat een celstraf vanwege de publicatie van een reeks blogs is in strijd met de grondbeginselen van de vrijheid van meningsuiting, die wereldwijd als grondrecht erkend zijn.

Lees ook