Strafzaak tegen Alberto Stegeman over aantonen gebrekkige beveiliging definitief ten einde

dinsdag 16 augustus 2016

De strafzaak tegen Alberto Stegeman over het aantonen van de gebrekkige beveiliging van Schiphol is eind juli definitief ten einde gekomen. Hij legde de zaak voor aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Voor het onbevoegd betreden van het Schiphol-terrein is Stegeman ontslagen van rechtsvervolging. Voor het vervalsen van een toegangspas heeft hij voorwaardelijk € 1.000,- boete gekregen. Het Hof heeft laten weten de zaak niet inhoudelijk in behandeling te zullen nemen. Daarmee is de juridische strijd afgelopen. 

Stegeman: ‘Ik ben erg tevreden dat we op de meeste punten hebben gewonnen, maar ben wel teleurgesteld dat ik ben veroordeeld voor het vervalste pasje. In onze ogen stelde die vervalsing niet veel voor, een kind kon de was doen. Het was een gekopieerd stukje plastic, meer niet. Voor ons was die simpele vervalsing van groot journalistiek belang en we konden daardoor aantonen dat het voor terroristen destijds kinderlijk eenvoudig was een aanslag te plegen op Schiphol en het regeringsvliegtuig. We hebben gestreden tot het einde van de zaak voor de persvrijheid en ik ben blij met de steun die ik ontving van de NVJ en het Persvrijheidsfonds. We kunnen dit boek nu gaan sluiten.’

In 2008 toonde Stegeman voor het programma Undercover aan dat de beveiliging op Schiphol ernstig tekort schoot: met een pasje dat eenvoudig te vervalsen was verschafte hij zich toegang tot de parkeerdekken van de vliegtuigen. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Beveiligingsmaatregelen werden direct aangescherpt en Stegeman werd vervolgd.