Teleurstellende uitspraak kort geding fotograaf tegen staat

maandag 15 juni 2020

Freelance fotograaf Olivier Middendorp mag niet aanwezig zijn bij de ruiming van een van de nertsenhouderijen waar het coronavirus is vastgesteld. Dat bepaalde afgelopen vrijdag de rechtbank  in een kort geding dat Middendorp had aangespannen tegen de Nederlandse staat. De NVJ vindt de uitspraak teleurstellend en onbegrijpelijk.

Medewerkers en de NVWA bij een nertsenfokker in Ysselsteyn. De nertsen worden geruimd omdat het coronavirus geconstateerd is. Foto: Rob Engelaar / Hollandse Hoogte

De fotograaf, die onder andere fotografeert voor NRC, kreeg woensdag geen toestemming om aanwezig te zijn bij een ruiming van nertsen, omdat er volgens een ministeriële regeling een bezoekersverbod is voor alle nertsenstallen in Nederland. Middendorp vindt dat dit zijn recht op vrije nieuwsgaring op onrechtmatige wijze beperkt. Hij meent dat het hier om een principiële zaak gaat die van belang is voor de hele beroepsgroep omdat de persvrijheid ten gevolge van de coronamaatregelen onrechtmatig wordt beperkt.

De fotograaf wordt bijgestaan door de NVJ/NVF en krijgt steun van het Persvrijheidsfonds. De NVJ vindt de uitspraak teleurstellend en onbegrijpelijk. Mira Herens, advocaat van Middendorp, stelt dat de rechter in zijn uitspraak kiest voor de kant van de overheid en vindt dit een vergaande inperking van de persvrijheid.

Meer bij Villamedia