Uitspraak kort geding over toegang pers bij schouw Brunssummerheide is teleurstellend

maandag 26 augustus 2019

De NVJ is teleurgesteld dat de media morgen geen toegang krijgen tot de schouw op de Brunssummerheide in de zaak-Nicky Verstappen. Dat bepaalde vandaag de rechtbank in Den Haag in het kort geding dat de NVJ en andere partijen, waaronder het Genootschap van Hoofdredacteuren, hadden aangespannen tegen de Rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ: ‘We lezen in het vonnis wel een aantal belangrijke overwegingen van de rechter die ons standpunt bevestigen dat aanwezigheid van de pers tijdens de schouw gerechtvaardigd was geweest.’ Desalniettemin heeft de rechter bepaald om het besluit van de rechter niet als onrechtmatig te benoemen.  

Vanaf maandagavond zal de Brunssummerheide een dag afgesloten ten behoeve van de schouw. Rechters, officieren van justitie, verdachte Jos B. en zijn advocaat zullen dinsdag 27 augustus onder politiebegeleiding een bezoek brengen aan de Brunssummerheide. B. wordt ervan verdacht Nicky Verstappen te hebben vermoord.

Bruning: ‘De noodverordening van de gemeente Brunssum acht de rechter proportioneel. Het is teleurstellend dat de rechter hier geen kanttekeningen bij heeft willen plaatsen. Juist het feit dat een groot openbaar terrein wordt afgesloten, zonder dat er rekening is gehouden met het belang van een vorm van toegang voor de pers, is niet goed te begrijpen.’ 

De NVJ zal met partijen in overleg gaan of andere stappen kunnen worden ondernomen om het principiële punt te realiseren, namelijk een beter gegarandeerde aanwezigheid van de pers bij rechtszaken. ‘Juist ook met visuele middelen, zodat op optimale en onafhankelijke wijze verslag kan worden gedaan van openbare rechtszaken. Nu merken we dat rechters daar soms willekeurig mee omgaan.’