Uitstel ANP van afspraak getuigt van weinig respect

donderdag 17 december 2015

De NVJ roept het ANP op om vrijdag 18 december in overleg te gaan met de NVJ. De NVJ wil haar achterban snel kunnen inlichten. De andere reden om het gesprek nog deze week te laten plaatsvinden, is de inzet van de NVJ om fatsoenlijke opzegtermijnen af te spreken. Sommige zelfstandige journalisten hebben te horen gekregen dat ze al met ingang van 1 januari geen werk of opdrachten meer krijgen. Andere journalisten zitten nog in onzekerheid. De NVJ vindt dit onacceptabel.

Eerder heeft de NVJ aangedrongen op een overleg met ANP op 17 december. Dit gesprek zou op zijn vroegst pas op 21 december kunnen plaatsvinden. Het getuigt van weinig respect voor alle medewerkers die in grote onzekerheid verkeren om het overleg uit te stellen, aldus de NVJ.

Geen heldere communicatie

De NVJ vindt dat het ANP voor veel onrust heeft gezorgd bij al haar medewerkers door niet helder te communiceren. Het ANP heeft in een telefoongesprek met Rosa Garcia López, secretaris van NVJ Zelfstandigen, zelf aangegeven dat ‘een aanzienlijk deel van de flexibele schaal zou komen te vervallen met ingang van 1 januari’. Het ANP wilde niet in aantal fte’s of in aantal zzp’ers uitdrukken wat ‘aanzienlijk’ in deze betekent. Het ANP meende bovendien dat de NVJ geen recht of noodzaak op informatie heeft en daarom geen informatie over de plannen wilde delen.

'Goedkoper' werk

De inzet van een gesprek is het maken van afspraken over opzegtermijnen voor zelfstandigen en daar waar mogelijk behoud van werk. Daarnaast mag ‘goedkoop’ werk niet door nog ‘goedkoper’ werk worden vervangen. ‘Jarenlang heeft het ANP de NVJ verweten dat NOVUM dankzij ‘goedkope’ krachten het ANP kapot kon concurreren. Naar wij begrijpen, en ik baseer mij op schriftelijke stukken, worden deze ‘goedkope’ krachten nu ingezet om diensten van het ANP over te nemen’ aldus Garcia López.