NVJ/NVF wil in gesprek met ANP over overname Hollandse Hoogte

woensdag 13 juni 2018

Woensdag werd bekend dat Persbureau ANP fotobureau Hollandse Hoogste overneemt. Hollandse Hoogte vertegenwoordigt ruim 500 topfotografen en tientallen internationale agentschappen. De NVJ/NVF spreekt van een sterke vorm van concentratie op de fotomarkt, die fotojournalisten nog kwetsbaarder kan maken.

Het ANP is de grootste leverancier van nieuwsfoto's aan bijna alle mediabedrijven in Nederland. Het werk van Hollandse Hoogte-fotografen zal via ANP’s foto-databank worden verspreid. Na overname ontstaat een database van 125 miljoen beelden voor afnemers binnen en buiten de mediasector.

De NVJ /NVF vindt de overname bedrijfsmatig te begrijpen; het geeft Hollandse Hoogte  mogelijkheden om zich te focussen op hun sterke kant. Anderzijds spreekt algemeen secretaris Thomas Bruning van een sterke vorm van concentratie op de fotomarkt, waardoor fotojournalisten kwetsbaar worden als ze in conflict komen met ANP. Dan is er niet langer een alternatief.

De NVJ/NVF gaat morgen in gesprek met ANP en eigenaar Talpa om haar zorgen en vragen te bespreken. Zo wil NVJ/NVF weten wat de overname betekent voor de contracten van fotografen. Hollandse Hoogte maakte zich bijvoorbeeld altijd hard voor het behoud van auteursrechten en kent voor afnemers geen abonneesysteem. Ook zal de NVF in gesprek gaan met haar leden om hun vragen te verzamelen en hen op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen.

Meer bij Villamedia