Keuzes, keuzes en nog eens keuzes (door Aïda Brands)

donderdag 14 augustus 2014

Vanaf het moment dat we onze eerste kleurpotloden mogen kiezen in een speelgoedwinkel staat ons leven in het teken van het maken van keuzes. In het begin zijn het misschien niet zulke belangrijke keuzes. Had je gekozen voor eerst blauw, dan kon je direct daarna het rode potlood pakken.

Naarmate we ouder worden lijken de keuzes steeds belangrijker te worden. Wat wil ik worden? Ga ik naar Utrecht, Tilburg of Groningen? Als we nog ouder worden, wordt het nog moeilijker. Zelfs de kleine keuzes worden essentieel en al deze keuzes moeten zo snel mogelijk worden gemaakt.

Neem een fotograaf, hij moet op exact de juiste plek en op het juiste moment er voor kiezen op de ontspanner van zijn fotocamera te drukken. Als hij dit niet doet dan mist hij mogelijk net die ene foto waarop Rutte de hand kust van de Tweede Kamer-voorzitster, of dat Balkenende op de grond ligt nadat hij is uitgegleden op een skateboard. Meestal gebeurt dit zo snel dat je het niet eens door hebt.

Net zoals het kiezen van woorden. Soms stromen de woorden als een brij uit je mond. Maar vaak genoeg en meestal wanneer het er echt toe doet, heb je er niet de juiste woorden voor. Heel wat kladpapiertjes met lappen tekst zijn in de prullenbak verdwenen, omdat de schrijver vond dat hij niet de juiste woorden had gekozen.

Soms zijn al die keuzes om knettergek van te worden. Persoonlijk sta ik al elke ochtend zenuwachtig voor mijn kast rond te draaien, omdat ik niet weet wat ik aan moet doen en vervolgens voor de koelkast om mijn ontbijt te kiezen.

Voor jullie allemaal die soms ook even niet kunnen kiezen, heb ik de oplossing. Kom naar de Nacht van de Journalistiek! Eén avond, waarop je even geen zorgen hoeft te maken over al die keuzes. Workshops en speeddates met de crème de la crème van de journalistiek moeten ons uit ons lijden verlossen. Heerlijk lukraak inspiratie opdoen en wie weet, heel misschien, ben je daarna voorgoed genezen van alle twijfel. Maak de juiste keuze en kom naar de Nacht!