Onbevredigende reactie ministerie over uitzetting journalist uit Marokko

donderdag 14 maart 2019

De NVJ noemt de reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de brief van de NVJ over het uitwijzen van journalist Gerbert van der Aa uit Marokko onbevredigend. Van der Aa werd halverwege februari Marokko uitgezet omdat hij daar “illegaal zou hebben verbleven”. De NVJ vroeg vervolgens minister Blok om met zijn ambtgenoot in Marokko in gesprek te gaan over de uitzetting en over het werkklimaat voor journalisten in Marokko in het algemeen.

In de brief aan de NVJ wijst het ministerie van Buitenlandse Zaken onder andere op het feit dat Marokko wettelijk heeft vastgelegd dat het journalisten zonder accreditatie kan uitwijzen. Accreditatie voor journalisten is verplicht in veel landen in deze regio.

De NVJ noemt het teleurstellend dat minister Blok niet eens de moeite heeft genomen om de kwestie met de ambassadeur in Nederland aan te kaarten. ‘De reactie van het ministerie gaat voorbij aan de door ons gesignaleerde praktijk dat journalisten heel lastig of traag een werkvergunning krijgen in Marokko’, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. ‘Deze praktijk zorgt ervoor dat journalisten onder valse voorwendselen – namelijk het ontbreken van een werkvergunning - worden uitgewezen.’ De NVJ vindt dat de weigering van Marokko om (tijdig) werkvergunningen af te geven aan buitenlandse journalisten onafhankelijke en kritische verslaggeving in de weg staat. 

De NVJ heeft woensdag 20 maart een gesprek met Buitenlandse zaken om onder andere de kwestie Marokko en Rwanda aan te kaarten.