Regelmatig gebruik Plagiaatopsporingsdienst

donderdag 18 juni 2009

Sinds de lancering vorig jaar september is de NVJ Plagiaatopsporingsdienst meer dan 1000 keer gebruikt. Daarbij is 37 procent van de opgevraagde artikelen teruggevonden op internet. De jongste cijfers over het gebruik van de dienst werden gepresenteerd tijdens de Freelancedag afgelopen dinsdag.

De NVJ wil na de zomer voor de tweede maal een gebruikersonderzoek starten. Dat moet uitwijzen hoeveel van het gevonden materiaal daadwerkelijk onrechtmatig is gekopieerd. De dienst spoort namelijk ook legitiem geplaatste artikelen, bijvoorbeeld via doorverkoop verkregen, op.
Tevens wil de NVJ de mening over de dienst peilen. ‘De klacht die we wel eens horen is dat elk artikel apart moet worden ingevoerd’, zegt freelancesecretaris Ellie Speet. ‘Dat wordt als tijdrovend ervaren.’ De bevindingen van de gebruikers zullen moeten leiden tot een verdere verfijning van het systeem.

De Plagiaatopsporingsdienst bestaat bijna een jaar. Met de zoeksoftware van de NVJ kunnen freelancers zelf eenvoudig plagiaat of auteursrechtinbreuk opsporen. Freelancers kunnen degenen aanspreken die zonder toestemming werk openbaar hebben gemaakt. Ook kan men zich wenden tot de afdeling Advocaten & Juristen van de NVJ.

Zie voor verder advies, uitleg en contact: Handleiding opsporingsdienst.