Sectie Freelance wordt NVJ Zelfstandigen

woensdag 15 januari 2014

De sectie Freelance van de NVJ gaat verder onder de naam NVJ Zelfstandigen. Dit heeft het bestuur van de sectie unaniem besloten. ‘De verandering van vaste baan naar ondernemerschap is meer dan een andere titel, het is een andere manier van leven. NVJ Zelfstandigen wil daaraan ondersteuning geven’, aldus voorzitter Brenno de Winter.

Een zelfstandige mediaprofessional moet veel meer worden gezien als een volwaardig business partner, zo luidt de motivering voor de naamsverandering. Daarbij gaat NVJ Zelfstandigen zich nadrukkelijker richten op het verbeteren van kennis, zelfbewustzijn en ondernemersvaardigheden. Zo wil NVJ Zelfstandigen freelance (foto)journalisten nog beter uitrusten als business partner van (media)organisaties.

Het tweede aandachtspunt van de sectie is de belangenbehartiging op het gebied van marktwerking, auteursrecht en contracten. Zelfstandige mediaprofessionals hebben steeds minder keuzevrijheid en zeggenschap over hun werk als leverancier voor mediaorganisaties. Ze worden daardoor beperkt in hun ondernemerskansen. Zelfs de Autoriteit Consument en Markt overweegt hiernaar onderzoek te doen.
Er komen steeds meer zelfstandige mediaprofessionals die belangrijk zijn voor de media in Nederland. Het is in het belang van alle partijen om freelance (foto)journalisten als een gelijkwaardige business partner te behandelen. NVJ Zelfstandigen wil daarom via  regelgeving en gesprekken met politiek en bedrijfsleven de ondernemerskansen voor zelfstandige mediaprofessionals versterken.

De overstap naar het freelancen is niet voor iedere journalist vanzelfsprekend. De verandering van vaste baan naar ondernemerschap is meer dan een andere titel, het is een andere manier van leven. NVJ Zelfstandigen wil daar ondersteuning aan geven’, aldus Brenno de Winter, voorzitter van NVJ Zelfstandigen.

NVJ Zelfstandigen heeft  voor het komende jaar vier speerpunten gedefinieerd: strategisch opereren; lobby thema’s; onderzoek; businesspartner.