Zaak Pictoright tegen Meta in september voor rechter

dinsdag 30 april 2024

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft formeel gereageerd op de dagvaarding van de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Pictoright en de eisen van Pictoright weersproken. De rechtbank heeft nu bepaald dat er donderdag 19 september een zitting zal plaatsvinden bij de rechtbank Amsterdam. 

Pictoright heeft Meta gedagvaardigd vanwege auteursrechtinbreuk. De Nederlandse auteursrechtenorganisatie is van mening dat Meta zijn wettelijke verplichtingen tegenover de door Pictoright vertegenwoordigde beeldmakers niet nakomt. Pictoright vindt dat Meta een eerlijke vergoeding moet betalen voor het gebruik van beeld op hun socialemediaplatforms.

Sinds de zomer van 2021 zijn ze dit ook verplicht: de Nederlandse Auteurswet is toen aangepast aan de Europese regelgeving met als doel dat platforms gaan betalen voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde content. Ruim twee jaar later is er nog altijd geen zicht op een licentieovereenkomst. Daarom zag Pictoright geen andere optie dan naar de rechter te stappen.

Als je bij de zitting aanwezig wil zijn, stuur dan voor 1 juni een mailtje naar Pictoright met in het onderwerpveld ‘Meta’.

> Lees de toelichting op de zaak van Ruud Rogier

Steun de campagne #eerlijkdelensocialemedia

Met de campagne #eerlijkdelensocialmedia roept de Federatie Beeldrechten socialemediaplatforms op om een eerlijke vergoeding te betalen aan professionele beeldmakers voor het gebruik van hun auteursrechtelijk beschermde werk. De NVJ steunt de campagne. Het wordt tijd dat de grote platforms aan hun juridische verplichtingen gaan voldoen en hun opbrengsten gaan delen met rechthebbenden in de beeldsector. Bekijk op de website van de Federatie Beeldrechten wat jij kunt doen