Stichting Verhalende Journalistiek en NVJ ViP reiken aanmoedigingsprijs uit

maandag 3 juli 2017

Heb jij een mooi idee voor een verhalend project dat je in samenwerking wilt oppakken? In samenwerking met Vers in de Pers, de jongerenafdeling van de NVJ, reikt de Stichting Verhalende Journalistiek tijdens het Festival van de Journalistiek een aanmoedigingsbeurs uit voor journalisten onder de 30. Ook wordt tijdens het festival op 23 september door de stichting weer de narratieve beurs uitgereikt.

Dit jaar gaat het om teams die samen een verhalend project willen maken voor welk medium dan ook.

 • De narratieve beurs bestaat uit €2500,-, bedoeld om het idee verder te onderzoeken en uit te werken.
 • De aanmoedigingsbeurs voor journalisten onder de 30 jaar is eveneens bedoeld voor een samenwerkingsproject en bedraagt €500,-, plus coaching.

Ons vak is niet langer voor lone wolfs. Juist in de samenwerking liggen kansen voor het versterken van je verhaal. Denk daarbij aan een combinatie tussen fotografie en tekst, video en graphics, video en fotografie, of de samenwerking tussen een verhalend- en een onderzoeksjournalist. Een Snapchatproject, een verhaal voor krant, weekblad, online of Youtube. Alles kan als het maar een samenwerking is, het uiteindelijk in de Nederlandse taal verschijnt en als het verhalend én non-fictie is. 

De deadline om voorstellen in te dienen is 22 augustus 10.00 uur.

Jury

Een onafhankelijke jury beoordeelt alle ingezonden ideeën en looft de beurs op 23 september 2017 uit, tijdens het Festival van de Journalistiek.

De jury bestaat uit: Irene van der Linde (voorzitter; journalist De Groene, voorzitter Stichting Verhalende Journalistiek); Wybo Algra (chef De Verdieping bij Trouw); Arnold van Bruggen (journalist en mede-oprichter van journalistiek productiebureau Prospektor); Hay Kranen (programmeur de Volkskrant) en Anaïs López (fotografe en mede-oprichter van fotografie platform Docking Station).

Voorwaarden:

 • Dien een plan in van maximaal 2 A4. Daarin staat tenminste je onderwerp, invalshoek en aanpak (let op, het gaat om een narratieve beurs. Wat is het verhalende aspect? Liefst zien we een personage, handeling en ontwikkeling).
 • Deze beurs is bestemd voor een team, het moet voor de jury dus duidelijk zijn wat de meerwaarde is van de samenwerking.
 • Geef daarnaast aan wat de beoogde omvang van je project is en waar je het wilt publiceren.
 • Geef ook aan of er al afspraken met een publicerend medium en je onderwerp zijn gemaakt (je kunt eventueel een intentieverklaring bijvoegen).
 • Heb je al iets om te laten zien, horen of lezen? Stuur het mee.
 • Voeg een korte biografie van de makers toe (max 150 woorden).
 • Stuur een rudimentaire begroting; welke kosten verwacht je te maken? Worden die gedekt met deze beurs? En zo nee, wat is het dekkingsplan? De stichting reikt 50 procent van de beurs uit bij aanvang en 50 procent na afloop.
 • Het winnende team kan het project verder uitdenken en eventuele andere beurzen aanvragen of een samenwerking met een medium aangaan voor de verdere realisatie.
 • Stichting Verhalende Journalistiek verlangt achteraf een korte verantwoording van gemaakte kosten, ook/juist als het gedane onderzoek niet leidt tot een publicatie.
 • Lever je plan uiterlijk 22 augustus om 10 uur in.
 • De winnaar verplicht zich regelmatig over de beurs te rapporteren. Als tegenprestatie kunnen makers gevraagd worden om op de volgende conferentie of bij een andere gelegenheid een workshop of presentatie over het maakproces te geven.

Zie verder de voorwaarden en de kleine lettertjes.

Festival van de Journalistiek

Het Festival van de Journalistiek vindt dit jaar plaats op zaterdag 23 september in Het Huis, Utrecht. Klik hier voor het programma en inschrijven