Tech-journalistiek: van datingfraude tot iPhone-lek

dinsdag 6 september 2016

Waar tech-journalisten eerder vooral recensies schreven over nieuwe games, apps en telefoons, kijken zij tegenwoordig steeds vaker naar het grotere plaatje waar deze technologie binnen valt. Welke rol speelt techniek in onze samenleving? En hoe staat het met je privacy als je gebruikmaakt van bepaalde technologieën? Je hoort het tijdens het Festival van de Journalistiek op 24 september.

Ook de overheid wordt nauwlettend in de gaten gehouden door tech-journalisten. Nog niet zo lang geleden lagen de gemeentelijke zorggegevens van 1.900 mensen uit Amersfoort zomaar op straat. Een bestand met privacygevoelige gegevens werd verstuurd naar een verkeerd persoon. Voor de EO reden om in gesprek te gaan met tech-journalist Joost Schellevis over de vraag: zijn mijn gegevens wel veilig bij de overheid?

Tijdens het Festival van de Journalistiek op 24 september verzorgt Schellevis (NOS) samen met Daniël Verlaan (RTL) twee workshops over tech-journalistiek. Schellevis publiceerde recent over datingfraude. Hij ontdekte hoe datingsites gebruik maken van nepaccounts die geïnteresseerden zo lang mogelijk aan de praat houden om hen op die manier zo veel mogelijk geld uit de zak te kloppen.

Ook Verlaan gaat als tech-journalist dieper in op wat technologie met onze wereld doet. Zo maakte hij onlangs een verhaal over 'zerodays', lekken in software die wel ontdekt maar nog niet opgelost zijn. In het RTL Nieuws werd verteld dat het meest recente iPhone-lek zou zijn gebruikt door overheden om burgers te bespioneren. Online schreef Verlaan: Het nieuwe digitale goud: de booming business van softwarelekken, waarin hij de achtergronden van dit probleem schetste. Hij beschreef niet alleen hoe het misbruik van zo'n lek werkt, maar hij liet ook zien hoe groot de handel rond zerodays is. Niet alleen criminelen houden zich ermee bezig, maar zelfs de Nederlandse overheid maakt gebruik van softwarelekken.

Om tech-journalistiek te kunnen bedrijven en zulke verhalen te maken, is het belangrijk om goed te begrijpen hoe technologieën werken. Het vereist een hoop specialistische kennis om de juiste vragen te kunnen stellen. Wil jij meer weten over deze tak van journalistiek? Koop dan een kaartje voor het Festival van de Journalistiek en meld je aan voor de workshop van Schellevis en Verlaan.

We zien je graag bij het Festival!

#FVDJ2016