Tot ziens in Den Haag!

dinsdag 6 februari 2018

Het schokkend lage tarief dat freelance journalist Britt van Uem gisteravond noemde in het programma Wat verdien je? heeft geleid tot een golf van reacties op Twitter en in diverse besloten Facebook-groepen, waar vooral de waardering wordt uitgesproken voor haar dappere optreden. Ook de NVJ ontvangt reacties van andere freelancers die het hier niet bij willen laten zitten. Zoals fotojournalist Ruud Rogier, die daags reageerde na de hoorzitting waar Van Uem haar column uitsprak. Hij roept op om naar Den Haag te gaan.

Advocaten massaal naar de Tweede Kamer voor het aanbieden van een petitie voor betaalbare rechtshulp. Foto: Ruud Rogier

Veel kommer en kwel gehoord, vet onderstreept door de collega’s Britt van Uem en Inge Mill. De Monitor Freelancer en Media, gepresenteerd door Henk Vinken, gaf ook al weinig perspectief voor de toekomst. Even was ik bang dat dit de zoveelste bijeenkomst zou worden waarbij je met een steen in je maag en een brok in de keel huiswaarts zou keren.

Echter het debat onder leiding van Max van Weezel met Lodewijk Asscher (PvdA), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Denis Maessen (voorzitter van PZO-ZZP) hoop in de duisternis. Beide Tweede Kamerleden beloven hun werk te doen. Zij zijn overtuigd van de noodzaak tot de mogelijkheid van collectief onderhandelen voor de creatieve sector. Wettelijk geregeld zoals in Ierland, begin 2017.

Maar ook belangrijk is de oproep van de twee Kamerleden om als groep een vuist te maken. Ze kunnen weinig klaar maken als wij ons niet roeren. Spreek je uit! Wees solidair! Kortom, vecht voor de zaak.

En daar zijn we nu beland, beste collega’s. Kom voor jezelf op en kom voor elkaar op!

De fantastische column van Pierre Spaninks “Verplicht verzekeren, noodzaak of gospe”. mag niet onvermeld blijven. De geschetste oplossing ligt in een volksbasisverzekering met de mogelijkheid tot bijverzekeren. Zo worden alle lagen, van optimum tot minimum, in de sector gedekt.

Na de verhelderende workshop “Auteursrecht bron van inkomsten” door NVJ-advocaat Mira Herens, waarbij ik te horen kreeg dat de uitgevers onder een billijke vergoeding voor hergebruik nul euro bedoelen (door lobbyen tot stand gekomen bij de ontwikkeling van deze wet).

Nu was het echt tijd om het daglicht op te zoeken. Buiten aangekomen belandde ik in een protestmanifestatie van advocaten, onderweg naar de Tweede Kamer voor het aanbieden van een petitie voor betaalbare rechtshulp.

Om onze zaak te behartigen voor de hele creatieve sector moeten wij dat ook maar eens gaan doen. Creatieve zzp' er organiseer je, spreek je uit, schreeuw het uit.

Tot ziens in Den Haag!

Ruud Rogier

Twitter mee: #watverdienje en #journalistiek heeft een prijs

 

Reageren

Login of registreer om te kunnen reageren