Twee NVF-debatten tijdens Professional Imaging

maandag 5 maart 2012

De NVF organiseert op maandagmiddag 12 maart twee debatten tijdens de vakbeurs Professional Imaging in Nieuwegein. Het eerste debat (vanaf 13.00 uur) gaat in op het thema: ‘Geen democratie zonder fotojournalistiek’. Het tweede debat ( vanaf 16.00 uur) gaat over ‘Beeldmanipulatie ondergraaft de betrouwbaarheid en dus de fotojournalistiek’. Beide debatten zijn gratis toegankelijk.

Geen democratie zonder fotojournalistiek
Nederland heeft anders dan in veel Europese landen geen Nationaal Persbureau meer met fotojournalisten in vaste dienst. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst van de fotojournalistiek? Wordt hiermee de controlerende functie van de pers aangetast? Neemt de kwaliteit van de democratie af als de persvrijheid afneemt?
Onder leiding van Rimmer Mulder, voorzitter NVF, debatteren genodigden over de relatie tussen democratie en fotojournalistiek.
13.00 – 13.35 uur – Stand Fotografen Federatie.

Beeldmanipulatie ondergraaft de betrouwbaarheid en dus de fotojournalistiek
In Nederland zijn gephotoshopte nieuwsfoto’s meer regel dan uitzondering. In Amerika worden fotografen die zich hier aan bezondigen op staande voet ontslagen. Mag een fotojournalist, waarvan verwacht wordt dat hij de werkelijkheid weergeeft, photoshoppen? Voor en tegenstanders van photoshoppen gaan met elkaar in debat over beeldmanipulatie. Voorafgaand aan het debat presenteert fotograaf Serge Ligtenberg een reeks gephotoshopte foto’s.
16.00 – 16.45 uur – Stand Fotografen Federatie.

De beurs (en debatten zijn gratis) mits u zich van te voren via de site aanmeldt.
Professional Imaging wordt gehouden van 11 tot en met 13 maart.
Locatie: Nieuwegeins Business Center, Blokhoeve 1, 3438 LC Nieuwegein.