Hoe word je talkshowredacteur

 

Shermin Chavoushi (28), talkshowredacteur

Hoe kwam je in de talkshowwereld terecht?

Ik wilde altijd al bij een talkshow werken, en liefst bij De Wereld Draait Door. Dat ging over het nieuws, maar altijd positief, daaraan wilde ik bijdragen. Uiteindelijk heb ik de master Journalistiek gedaan aan de Universiteit van Amsterdam en ben ik stage gaan lopen bij Pauw & Witteman. Dat was ook heel leuk, daarna ben ik alsnog bij DWDD terechtgekomen. Inmiddels werk ik bij Jinek.

Wat is er zo leuk aan bij een talkshow werken?

Je hebt iedere dag andere mensen aan de lijn en je mag ze uithoren over van alles en nog wat. Daardoor weet je ook wat er in de samenleving speelt, je weet van alles wat af. Wat ik ook heel erg mooi vind aan talkshows is dat je een miljoenenbereik hebt. Het is een machtig podium waar je voor werkt en jij bepaalt als redacteur mede wie er aan tafel zitten, welke vragen er gesteld worden. Je kunt een belangrijke rol spelen in de beeldvorming van de kijkers.

Is er ook iets minder leuk?

Je moet vaak werken met bepaalde ego’s, persoonlijkheden, dat vind ik zelf het minst leuk eerlijk gezegd. Die hebben vaak het gevoel dat ze weten hoe het werkt, soms willen ze niet eens een voorgesprek houden. Dat maakt je werk minder vrij.

Welke vaardigheden moet je hebben om een goede talkshowredacteur te zijn?

Bij een talkshow heb je altijd verschillende redacteuren, nieuwsredacteuren, mediaredacteuren. Dus je moet eerst kijken welk genre je het meest ligt. En daarnaast is het belangrijk dat je overtuigingskracht hebt, je moet goed kunnen pitchen, maar ook dat je invoelend bent en dat je goed kunt luisteren. Je moet snel door hebben bij een gast waar het belangrijkste deel van hun verhaal zit. En je moet ook onder hoge stress kunnen werken, dat moet je leuk vinden. Ik ga daar zelf heel goed op. Als ik over een week iets pas hoef in te leveren, wordt het voor mij lastiger.

Heb je nog tips voor beginners?

De eerste stap is een goede stageplek. En bedenk wat je zou willen, wat voor soort redacteur wil je zijn. En als je een ander netwerk hebt, een andere achtergrond, of een bepaalde specialisatie, en je ziet dat er op de redactie weinig gehoor aan wordt gegeven, ga er toch voor. Als je dat belangrijk vindt, en je wilt daarin een bijdrage leveren, bewandel dat pad.

Meer weten?


Dit is de eerste uit een serie artikelen en podcasts over specialisaties in de journalistiek.