Handen af van de pers

De agressie en het geweld waar journalisten, cameramensen en fotografen tijdens de avondklok mee te maken krijgen, moet stoppen. Journalisten zijn er niet om partij te kiezen, maar zijn er om onafhankelijk verslag te doen van beide kanten.

In de eerste week van de avondklok werden journalisten belaagd met pepperspray, bekogeld en ingesloten. De agressie richting journalisten ontwikkelt zich van weekbasis tot dagbasis. Dit is ontluisterend en moet stoppen. De NVJ overlegt met redacties over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat journalisten veilig hun werk kunnen blijven doen.

Oproep aan politiek

De NVJ roept ook op om politiek breed duidelijk te maken hoe belangrijk de rol is van de journalistiek. Het appèl aan iedereen in Nederland is om ervan bewust te zijn dat journalisten er niet zijn om partij te kiezen maar om onafhankelijk verslag te doen van beide kanten. Als er geen verslaggeving meer kan worden gedaan omdat journalisten belaagd worden door relschoppers, komen ook eventuele misstanden van bijvoorbeeld de politie niet meer in beeld.

PersVeilig

Ben je tijdens de uitoefening van je werk in aanraking gekomen met agressie of geweld? Meld je incident bij PersVeilig.