Corona en werken in buurlanden. Dit zijn de mogelijkheden voor journalisten

dinsdag 21 april 2020

De NVJ ontvangt vragen van journalisten wat de mogelijkheden zijn om tijdens de beperkende maatregelen in buurlanden hun werk te doen. We hebben de opties op een rijtje gezet.

foto: Branko de Lang

Frankrijk

De vereisten in Frankrijk zijn pittig. Je hebt zowel een speciaal formulier [pdf] nodig als een opdrachtbrief in het Frans, en een perskaart.

België

In België volstaat in principe een NVJ/IFJ-perskaart. Maar ondanks het feit dat we afspraken hebben met het ministerie van Binnenlandse Zaken in België over de acceptatie en het volstaan van de NVJ/IFJ perskaart, wordt soms ook gevraagd naar een opdrachtbrief. Het zogenoemde vignet is dus niet strikt noodzakelijk, maar kan natuurlijk wel aanvullend gebruikt worden.  

Duitsland

In Duitsland volstaat de NVJ/IFJ-perskaart ook, nu journalisten ook in Duitsland tot de “Kritischer Infrastruktur” behoren. De regel dat een persoon bij aankomst in Duitsland twee weken in quarantaine moet, geldt dus niet voor journalisten. Journalisten kunnen gewoon hun werk doen zonder verplichting om thuis te blijven.

Praktijk op straat

In alle gevallen is de kennis van deze regels niet gegarandeerd bekend bij de handhavers en/of agenten op straat. Dat vergt dus soms overredingskracht en een verwijzing naar een vertegenwoordiger van de journalistenbond van het land waar gewerkt wordt. Je vindt hier de adressen van de Europese journalistenbonden.