Eerste meet-up Denktank Diversiteit & Inclusie: 'Geen revolutie zonder slachtoffers'

donderdag 31 maart 2022

De Denktank Diversiteit & Inclusie van de NVJ organiseerde bij wijze van kick-off een debat over hoe we een inclusieve en veilige werkomgeving bereiken. Initiatiefnemer Ana Karadarevic: "Verandering gaat langzaam en gebeurt niet vanzelf, ook niet in een wereld vol mensen met goede bedoelingen."  

Foto Tammy van Nerum

In de Tolhuistuin in Amsterdam waren woensdag 30 maart ongeveer 50 mensen aanwezig bij het eerste evenement van de Denktank Diversiteit & Inclusie van de NVJ. Awura Abena Simpe, Tayfun Balçık, Lucas van Houtert en Lara Billie Rense gingen in debat, onder leiding van ViP-voorzitter Rowan Blijd.

Urgentie

De avond werd geopend door voorzitter van het hoofdbestuur Renske Heddema. Met drie voorbeelden wilde zij de urgentie van de Denktank onderstrepen. Zo noemde ze het 50:50 Equality Project van de BBC, dat het aantal vrouwen in journalistieke programma's op 50 procent brengt. "Als gevolg heeft een meerderheid van de kijkers meer vertrouwen in de BBC dan voor die tijd." Heddema wierp de vraag op waarom NPO, NOS en DPG Media niet deelnemen aan het project. 

Daarnaast vestigde Heddema de aandacht op een uitgebreide gids voor online veiligheid van vrouwelijke journalisten. Heddema: "Doodsbedreigingen zijn al strafbaar online, dreigen met verkrachting moet dat ook worden." Tot slot noemde Heddema de "onzalige combinatie van digitalisering en ongelijkheid": hoe Artificial Intelligence denkpatronen en vooroordelen versterkt. 

Meer dan een praatclub

De voorbeelden onderstreepten niet alleen de urgentie van de Denktank, het maakt het onderwerp diversiteit en inclusie ook heel concreet. En dat is nodig, zei Ana Karadarevic, NVJ-bestuurslid en een van de initiatiefnemers van de Denktank die vervolgens aan het woord kwam. Ze vertelde hoe het haar treft dat in de ruim twintig jaar dat ze in de journalistiek werkt zo weinig is veranderd, alle goede bedoelingen ten spijt. 

Karadarevic benadrukt dat het niet genoeg is dat individuen zich inspannen voor meer diversiteit, voor verandering is het nodig om samen op te trekken. Ze noemde het fantastisch dat deze Denktank van start is gegaan, maar: "Ik spreek hierbij wel de hoop uit dat het meer wordt dan een praatclub. Dat er concrete doelen worden gesteld en hoge ambities uitgesproken."

Gepassioneerd debat

Het debat ontaarde in een gepassioneerde discussie met ook een dosis scepsis: de weg naar meer diversiteit en inclusie in de media duurt simpelweg lang. Er werden stevige ingrepen besproken. Quota bijvoorbeeld, want "soms dient een maatregel een hoger doel". Daarnaast werd geopperd dat witte, mannelijke hoofdredacteuren letterlijk zouden moeten plaatsmaken voor anderen. En laten we journalistiek talent nou eens zoeken buiten opleidingen journalistiek, want daar heeft slechts 3 procent van de studenten een niet-westerse achtergrond.

Ook werd gesproken over het aanpassen van de werkcultuur of in gesprek gaan met vrouwelijke redacteuren of journalisten. Wat houdt hen tegen om hogerop te gaan in de organisatie? Wat hebben zij nodig? De aanwezigen erkenden dat het niet zonder slag of stoot zal gaan. "Geen revolutie zonder slachtoffers." 

Aan de bak

Inclusie en diversiteit zijn inmiddels een integraal onderdeel van het werkvoorwaardenbeleid van de NVJ. "Het journalistieke werkveld moet aan de bak", aldus NVJ-secretaris Milen van Boldrik. "Deze denktank wil de discussie aanjagen en het proces naar een inclusieve redactievloer versnellen. Dat is ambitieus, maar we kunnen de lat niet hoog genoeg leggen om dit te bereiken."