Forse ledengroei NVJ

woensdag 3 november 2021

Het aantal leden bij de NVJ blijft verder groeien. Dit jaar (tot november) nam het ledenaantal toe met maar liefst 4,2 procent. Hiermee zet de in 2020 begonnen stijging (+3%) door. Opvallend is de groei van het aantal jonge leden bij de NVJ.

Foto: Sebastiaan ter Burg

De ledengroei bij de NVJ gaat in tegen de trend bij de landelijke vakbonden. Volgens het CBS bij NU.nl zijn er in 2021 zo'n 1,5 miljoen vakbondsleden in totaal, 98.000 minder dan in 2019. Vooral jongere leden sluiten zich niet aan, aldus het CBS, terwijl het aantal leden die de AOW-leeftijd hebben bereikt of overschreden een aandeel van 22 procent in het totaal (18% in 2019).

Jonge leden

De NVJ is sinds een aantal jaar juist sterk aan verjongen. Van het totale ledenbestand is 18,5 procent jonger dan 35 jaar. Van de nieuwe leden die de NVJ dit jaar verwelkomde is ruim driekwart 45 jaar of jonger. Jonge journalisten zien de NVJ vooral als een netwerkorganisatie die hen de gelegenheid geeft om vakgenoten te ontmoeten en die hen op weg helpt zich verder te ontwikkelen. Met een organisatiegraad van circa 50 procent is de NVJ goed vertegenwoordigd binnen de journalistieke sector.

Sterker met meer leden

‘We zijn erg blij met deze groei’, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. ‘Met meer leden staan we sterker. Dit heeft een merkbare impact op de wijze waarop werkgevers en de politiek naar de positie van journalisten en de NVJ kijken. Uiteindelijk zit de kracht van de NVJ in het draagvlak dat we genieten binnen de beroepsgroep. Daarnaast is de verjonging een goede ontwikkeling. De stem van de jonge journalist wordt veel beter gehoord. Omdat steeds meer jonge journalisten doorstromen naar bestuur en beleidsteams verschijnen nieuwe thema’s op de agenda. Met deze ontwikkeling houdt het vak en onze vereniging een toekomst.’


Als NVJ-er kun je een handje helpen en daarmee ondersteun je tevens het journalistieke vak. Hoe je mee kunt doen? Maak bijvoorbeeld je collega lid.

Ben je nog geen lid en hebben we je belangstelling gewekt? Bekijk dan hier de lidmaatschapspagina

Hieronder een korte samenvatting van wat je krijgt voor je lidmaatschap: