Hoorzitting Collectief Onderhandelen: ‘Ik ga het regelen’

woensdag 13 december 2017

Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, wil collectief onderhandelen in de creatieve sector wettelijk regelen. Hoeveel steun heeft zij van andere politici? De minister (onder voorbehoud) komt hierover aan het woord op donderdag 1 februari in Nieuwspoort. Kamerleden Lodewijk Asscher (PvdA) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) worden aan de tand gevoeld door Max van Weezel. Dit alles na de presentatie van het jaarlijkse brancheonderzoek ‘Monitor Freelancers en Media 2017’. Deelname aan de hoorzitting is gratis en toegankelijk voor leden en niet-leden (zie onder voor inschrijven).

Pyrrhula Monitor Freelancers en Media 2017

De NVJ en NVF organiseren in samenwerking met de Auteursbond, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), Kunstenbond DAMD, Dutch Photographers (DuPho), Lira en Pictoright de uitkomsten van het onderzoek naar de onderhandelingspositie van freelancers. Kernonderwerpen van de 'Pyrrhula Monitor Freelancers en Media 2017' zijn de tarieven, auteursrechten en onderhandelingsruimte van freelancers die voor de media werken. Deze monitor wil een vinger aan de pols houden en zien hoe tarieven en vergoedingen zich ontwikkelen en of de onderhandelingspositie van freelance makers is toe- of afgenomen. Net als in 2016 zoomen we ook nu extra in op de tarieven die de grotere mediaorganisaties betalen aan freelance makers.

Collectief onderhandelen

Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, is voortvarend aan de slag gegaan en wil collectief onderhandelen in de creatieve sector mogelijk maken. Mocht dit haar lukken dan betekent dit een doorbraak voor zzp’ers die in één klap een betere onderhandelingspositie krijgen. Hoeveel steun heeft zij van andere politici? Politici kunnen het falen van de markt aanpakken door adviestarieven toe te staan en collectief onderhandelen mogelijk te maken. Maar willen ze dat ook?

Programma

  • 9.30 uur    Inloop
  • 10.00 uur  Welkom door dagvoorzitter Max van Weezel
  • 10.05 uur  Presentatie onderzoeksresultaten ‘Monitor Freelancers en Media 2017’ - Henk Vinken (onderzoeker), Mark Deuze UvA (hoogleraar Mediastudies)
  • 10.30 uur  Onder voorbehoud: toespraak Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven (D66) - onderhandelingspositie zzp’ers verbeteren / evaluatie Auteurscontractenrecht – concrete handreikingen
  • 10.50 uur  Debat met Corinne Ellemeet (GroenLinks), Lodewijk Asscher (PvdA) - collectief onderhandelen zzp’ers
  • 11.15 uur  Pauze
  • 11.30 uur  Column 'Verplicht verzekeren noodzaak of gotspe?' Pierre Spaninks, zelfstandig zzp-expert  
  • 11.45 uur  Workshops ‘Broodfonds een betaalbaar alternatief’ André Jonkers  (oprichter Broodfonds) en ‘Welke keuzes heb je als zzp’er om pensioen op te bouwen’ Jochem Dijckmeester (pensioen deskundige, secretaris NVJ)
  • 12.30 uur  Einde

Aanmelden

Wil je ook komen naar de hoorzitting? Schrijf je snel in, want vol is vol