Meld je aan voor de Denktank Diversiteit en Inclusie

woensdag 2 februari 2022

UPDATE: De Denktank is vol! Iedereen is welkom op het kick-off debat op 30 maart in de Tolhuistuin in Amsterdam, aanmelden kan hier (verplicht).

Foto Wilmar Dik

Sinds 2019 zijn diversiteit en inclusie officieel speerpunten voor de NVJ. Dit zijn blijvend belangrijke thema’s binnen de vereniging en de journalistiek. Een inclusieve redactie is een veilige werkplek waar geen ruimte is voor machtsmisbruik en waar ruimte is voor diversiteit.

Veel redacties zijn nog altijd vrij homogeen. We mogen van media verwachten dat ze zich inspannen voor betere representatie op het gebied van gender, culturele achtergrond, levensbeschouwing en geaardheid. Hoe beter media dit doen, hoe beter iedereen in de samenleving zich gezien en gehoord voelt.

Denktank

We gaan deze thema’s – om te beginnen – meer aandacht geven middels het oprichten van een denktank. Deze denktank wakkert discussie aan én faciliteert het debat binnen de journalistiek en de NVJ over veiligheid, inclusie en diversiteit.
 

Wil jij:

- Onderdeel uitmaken van een groep gemotiveerde journalisten die het debat over een inclusief en veilig medialandschap willen aanjagen binnen en buiten de NVJ?

- Eens of twee keer per jaar meedenken over en ondersteunen bij het organiseren van een evenement of debat?

- Soms een column of opiniestuk schrijven die verspreid wordt binnen en buiten de NVJ?
 

En ben jij:

- Lid van de NVJ?

- Een journalist of programmamaker die zich professioneel of persoonlijk bezighoudt met en hard maakt voor diversiteit en inclusie?

Meld je dan aan door te mailen naar Milen van Boldrik. Milen neemt dan spoedig contact met je op.
 

Goed om te weten:

- Iedereen is welkom: óók mannen. Het streven van de denktank is te onderzoeken hoe we met z'n allen zorgen voor veiligheid en inclusie in de journalistiek.

- We willen op woensdag 30 maart in de avond een kick-off debat organiseren met aansluitend een borrel om kennis te maken.

- De precieze invulling hiervan bespreken we graag met enthousiaste leden die hierover mee willen denken via Zoom op dinsdag 15 februari om 15:00 uur.

Meer weten over inclusieve journalistiek in Nederland?


- Student en oud ViP-bestuurslid Youssra Oulad Messaoud schreef hierover in haar column.

- Fréderike Geerdink (inmiddels gekozen lid van het NVJ beleidsteam Persvrijheid) schreef in Vrij Nederland in augustus 2020 een essay over waarom Nederland achterblijft.

- Ook Seada Nourhussen, hoofdredacteur van OneWorld, brengt treffend onder woorden waar het fout gaat.