Nu de avondklok is afgelopen, is het tijd om de balans op te maken

dinsdag 1 juni 2021

De NVJ heeft al in het voorjaar van 2020 aangedrongen op het opnemen van de beroepsgroep 'journalistiek' op de lijst van essentiële beroepen. Het initiatief daarvoor kwam toen uit de vakgroep NVF. Om te zorgen dat deze bijzondere situatie in beeld gebracht kan worden; dat er beelden zijn die voor het nageslacht bewaard blijven. Het gaf ons bovendien de mogelijkheid om te controleren hoe de handhaving van deze ongekende maatregel in de praktijk verliep.

Na een jaar 'in de lucht gehangen te hebben' werd de avondklok op 23 januari 2021 daadwerkelijk ingevoerd. En in sommige regio’s werd er die avond gelijk streng gecontroleerd.

Een informele rondvraag langs de nieuwsfotografen via Facebookgroepen leert dat de handhaving daarna snel minder streng is geworden. Een aantal collega’s is in de maanden erna weleens gecontroleerd, maar vaak laat de politie de mensen op straat ook zonder controle passeren. Met name in de landelijke gebieden kan dat natuurlijk zijn omdat de agenten weten dat het de auto van een persfotograaf is, en 'die heeft toch een ontheffing', maar toch. We maakten wel mee dat de politie de avondklok gebruikte om bijeenkomsten van bijvoorbeeld feestende jongeren te stoppen ('jongens, ga nu naar huis, want anders krijg je een avondklok boete'). Maar een verkeersfuik waar echt iedereen werd gecontroleerd, is na die eerste avond nauwelijks meer gesignaleerd.

De avondklok bleef uiteindelijk van kracht tot de vroege ochtend van 28 april. Ook voor anderen leek de handhaving niet al te streng, gezien het aantal mensen wat we ’s nachts nog op straat zagen. In sommige gevallen werd het juist als 'fijn werken' ervaren, omdat het rustiger was op straat, en er minder publiek op incidenten als branden af kwam.

Maar het belangrijkste is: we hebben als journalisten in deze bijzondere tijd ons werk goed kunnen doen. De reacties van vakgenoten zijn over het algemeen positief. Ja; geen papieren bij je hoeven hebben is makkelijker, maar het avondklok regime is over het algemeen als 'goed te doen' ervaren. Vaak dus geen controle; soms een korte controle en snel weer door. Niemand meldt een bekeuring voor het overtreden van de avondklok regels te hebben gekregen.