Relatie

woensdag 29 mei 2019

‘Het lijkt wel een datingshow!’. Dat zei een van de mentees afgelopen november toen de duo’s van mentoren en mentees bekend werden. De vraag was toen: volgt er op die eerste mooie avond ook een goede relatie? Is er sprake van een goede match? Daar lijkt het wel op. Op mijn vraag als gespreksleider welke obstakels men is tegengekomen dit afgelopen half jaar komen er in eerste instantie alleen positieve verhalen.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat iedereen zijn/haar mentor is blijven zien en spreken. Er zijn geen afvallers zoals bij andere jaargangen en de meeste mentees weten nu beter wat ze willen en hoe ze dat aan moeten pakken. Maar dan ben je er nog niet, want die journalistieke markt blijkt keer op keer verdraaid lastig te veroveren. En dat is meteen een van de goede punten van dit programma: je komt erachter dat bijna iedereen daar last van heeft. ‘Zo sta je in ieder geval niet alleen en denk je niet dat het alleen maar aan jou ligt’, aldus een van de deelnemers. Deze deelnemer had trouwens het geluk dat hij een paar artikelen voor het tijdschrift van zijn mentor kon schrijven, met succes. Wie weet kan hij op een dag zijn baan in de horeca opgeven.

Een andere mentee zegt vooral iets te hebben gehad aan het netwerk van haar mentor. Zij is gekoppeld aan meerdere opdrachtgevers. Wat ook goed kan zijn: weten wat je niet wil. Zo weet een van deelnemers nu dat freelancen niks voor hem is. Hij heeft daarnaast ook zijn perspectief verbreed en kijkt ook naar banen buiten de journalistiek. Een andere mentee was vooral op zoek naar focus en heeft die nu gevonden want ze stort zich op het schrijven van een non-fictie boek. En ze heeft al een uitgever.

Weer een andere deelnemer werkte bij het CBS en is nu datajournalist bij het ANP. Er zijn dus grote sprongen gemaakt. Maar het kan nóg gekker: een van de mentees die graag van een opinieblad wilde overstappen naar iets nieuws is nu persvoorlichter bij de Belastingdienst. De mentoren en ik kijken elkaar even vertwijfeld aan: is dit vooruitgang? Maar de mentees kijken daar minder van op: dit is misschien geen journalistiek, maar hij kan daar zijn journalistieke ervaring wel in kwijt. En je kan toch altijd weer terug naar de journalistiek? Daar blijken de meningen in het verdere gesprek over verdeeld. Voorlopig staat wel vast dat wij nu een relatie hebben met iemand bij de Belastingdienst. Kan handig zijn.