Videojournalistiek

Videojournalistiek is niet meer weg te denken in het huidige medialandschap. Kranten vullen hun sites aan met videocontent en laten dit door redacteuren produceren. Landelijke en regionale omroepen schakelen steeds vaker de camjo in. Van freelance journalisten wordt steeds vaker een multimediale aanpak vereist en communicatie-afdelingen hebben hun eigen camjo’s rondlopen.

De NVJ Academy organiseert in samenwerking met Karakter.tv de vierdaagse cursus Videojournalistiek. Cursisten maken tijdens de training kennis met de videojournalistiek aan de hand van praktijkvoorbeelden en praktijkoefeningen. De cursus duurt 2 x 2 dagen. De deelnemers krijgen les in het hanteren van de camera, verhaalopbouw en een introductie in videomontage door middel van het programma Final Cut Pro. Op het eind van de cursus hebben de deelnemers een korte reportage gemaakt. Onderdeel van de cursus is de gratis e-learning module Camjo voor gevorderden.

Videojournalistiek NVJ Academy from Karakter.tv on Vimeo.

Programma

Dag 1

In het eerste deel van de cursus wordt ingegaan op het fenomeen videojournalistiek. Wat is een videojournalist. Hoe bereidt hij zich voor. Hoe en met wat gaat hij op pad en op welke manier kan de videojournalist filmen? Dit aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. De middag is ingeruimd voor een introductie van de camera. Iedere cursist heeft een volledig uitgeruste camjoset tot zijn beschikking.  We besteden aandacht aan shotcompositie en scherpstelling.

Dag 2

Op dag twee gaan we dieper op de techniek van de camera in. Hoe zorg je voor een goede belichting? Hoe houd je je shot scherp? Hoe zorg je er voor dat je stabiele shots maakt. Daarnaast gaan we het over geluid hebben. Welke microfoons zijn er en welke gebruik je wanneer. Storytelling is daarnaast een onderwerp wat we gaan behandelen. Dit alles aan de hand van theorie en praktijk.

Dag 3

In de ochtend volgt een herhaling van hetgeen we tot nu toe besproken hebben. Daarna gaan we aan de slag met de individuele reportages die jullie gaan maken. Dit mogen echte of verzonnen verhalen zijn de omgeving van het station leent zich voor verhalen, maar het staat je vrij om zelf met ideeen te komen. Het onderwerp wordt inhoudelijk voorgesproken en dan is het aan jullie om daadwerkelijk te filmen. Tegen het eind van de middag begint de introductie van Final Cut Pro X het montageprogramma.

Dag 4

Dag 4 staat voor het grootste deel in het teken van de montage. Eerst volgt een herhaling van de introductie van Final Cut. Daarna wordt de gedraaide reportage tot een geheel gemonteerd. Op het eind van de dag bespreken we elkaars product en evalueren we de cursus.

Docent: Peter Brinkman

De cursus staat onder leiding van Peter Brinkman, een ervaren programmamaker, eindredacteur videojournalist en trainer voor onder andere diverse omroepen, dagbladen, online mediaplatforms en communicatie-afdelingen. Met zijn bedrijf Karakter.tv geeft hij trainingen bij onder andere RTL nieuws, Omroep West, ANP, Dagblad Trouw, Wereldomroep, NVJ, Ministerie van Algemene Zaken, Koninklijk Huis, Reformatorisch Dagblad, RNTV en Dagblad de Limburger.

Duur

4 dagen

Aantal deelnemers

Maximaal 6 deelnemers.

Kosten

  • De prijs van deze incompany cursus is op aanvraag.
  • Prijs is inclusief apparatuur, in overleg kunnen cursisten hun eigen apparatuur meenemen.
  • De NVJ Academy staat geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en is daardoor vrijgesteld van BTW.
  • Om de gewenste leerdoelen te halen houdt de docent van tevoren een intakegesprek met één of meerdere contactpersonen. Als daaruit blijkt dat er aanpassingen nodig zijn van het basisprogramma wordt er een meerprijs in rekening gebracht.

Nodige voorzieningen

  • WiFi
  • Iedere deelnemer heeft een laptop of desktop nodig