Lokaal nieuws minder van invloed op stemkeuze gemeenteraadsverkiezingen

woensdag 25 april 2018

Lokaal nieuws heeft minder invloed op de stemkeuze dan je zou verwachten. Dit blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek over het gebruik van lokaal nieuws en de invloed op het stemgedrag rond de gemeenteraadsverkiezingen. Het onderzoeksrapport werd op 25 april overhandigd aan minister Slob (Media).

Mensen die voornamelijk regionale en lokale media gebruiken, blijken de trouwste stemmers en vertegenwoordigen het hoogste opkomstpercentage. Voor mensen die geen of weinig nieuws volgen ligt dit percentage bijna drie keer zo laag. Niet-nieuwsgebruikers wijken uit naar PVV, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

De logische veronderstelling dat media de weg wijzen naar een keuze voor een politieke partij, wordt ontkracht door het onderzoek. Het aanbod van media sluit niet goed aan op de behoefte van gebruikers. Kiezers vinden het thema zorg het allerbelangrijkst, maar de media besteedden hier nauwelijks aandacht aan. Landelijk is er vooral aandacht voor het verloop van de campagne en schandaaltjes rond kandidaat-raadsleden, terwijl regionale en lokale media daarnaast aandacht hebben voor nieuws over criminaliteit & veiligheid en kunst & cultuur.

Het onderzoek werd in negen gemeenten uitgevoerd: Almere, Amsterdam, Bunschoten, Enschede, Langedijk, Nijmegen, Roermond, Rotterdam en Smallingerland.

Enkele conclusies uit het rapport:

  • Wie lokaal nieuws gebruikt, is eerder geneigd te gaan stemmen (wie geen nieuws gebruikt, wijkt uit naar de flanken).
  • Gebruikers van lokaal nieuws vragen zorg, veiligheid en hete hangijzers, maar krijgen campagne, schandalen en 112-nieuws.
  • Gebruikers van lokaal nieuws volgen lokale partijen; regionale en lokale media volgen landelijke partijen.
  • Lokale nieuwsgebruikers zijn geïnteresseerd in lokale politiek, daar liggen kansen voor regionale en lokale media.

Oosten van het land

Minister Arie Slob kwalificeerde het onderzoek als zeer nuttig. Lokale en regionale journalistiek zijn in zijn ogen nooit weggeweest en blijven even belangrijk. Zelf is hij ooit van de regio Rotterdam verhuisd naar het oosten van het land. ‘De regionale en lokale media hebben me het leven daar beter leren begrijpen. Ze gaven me een gevoel bij de mensen die er wonen, de cultuur, gewoonten en de taal. En ik ben de media altijd blijven volgen.’ Toch weet ook Slob dat de regionale journalistiek onder druk staat. Als oud-gemeenteraadslid van Zwolle ziet hij dat raadsvergaderingen door minder journalisten worden bezocht en dat er in sommige regio’s helemaal geen media meer aanwezig zijn. Dat is een zorg die hij deelt. Niettemin vroeg hij journalisten door te gaan met mooie producties te maken, maar ook de onderzoeksresultaten als een spiegel voor te houden en iets te doen met de aansluiting van lezersbehoefte en het aanbod.

Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens het regiocongres De regio vecht terug. Onderdeel van de middag was ook het NVJ-debat Van de straat naar de raad. Het verslag van dit debat volgt later.

Regiojournalistiek heeft een prijs

Lees meer over Regiojournalistiek heeft een prijs: doel, voorbeelden sterke regiojournalistiek, leidraad regionale fondsen.

Regiojournalistiek