Broodfonds

Ben je zelfstandig journalist, onderzoeker of fotograaf? Dan ben je mogelijk niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, vanwege de kosten. Word je ziek, dan heb je geen inkomen. Misschien is een broodfonds wél iets voor je: zelf invloed, geen kleine lettertjes en je geld blijft van jou. 

Wat is het broodfonds?

Een broodfonds bestaat uit twintig tot maximaal vijftig gelijkgestemde ondernemers, die elkaar kennen en vertrouwen. Wie langdurig ziek is en zonder inkomen zit, kan van de anderen schenkingen vragen om van te leven. Het eerste broodfonds is in 2006 in Utrecht opgericht. Het is nu, medio 2018, een landelijk collectief van 16.000 ondernemers in 350 groepen.

Hoeveel invloed heb je?

Een broodfonds is een vereniging met een bestuur en een ledenvergadering, zoals een sportclub. Je maakt daarin samen de afspraken en bestuurt samen je eigen broodfonds. Daarom is het belangrijk dat je elkaar kent of leert kennen en de paar bijeenkomsten per jaar bezoekt waar de besluiten worden genomen. Zo houd je invloed op je broodfonds.

Wat kost een broodfonds?

Je legt iedere maand een vast bedrag opzij op je eigen broodfondsrekening: tussen € 33,75 en € 112,50 per maand. Als er zieken in je groep zijn, schenk je een deel daarvan weg. Wil je zelf een hoge schenking bij ziekte, dan leg je ook een hoger bedrag opzij en schenk je meer aan zieken. De contributie kost € 10 euro per maand. De opstartkosten zijn eenmalig € 225. En: je geld blijft van jou, dus vertrek je uit het broodfonds, dan neem je je tegoed mee, minus de schenkingen natuurlijk.

Broodfonds doe je samen

Voor een broodfonds kies je vrijwillig. Het vraagt om enige inzet en eigen regie - dat wil niet iedereen. Lees je in en vraag door wanneer je een informatieavond bijwoont. Alle broodfondsen werken uitstekend, dankzij een paar essentiële uitgangspunten: kleinschaligheid, vertrouwen en transparantie. Deze elementen bouw je in met advies, kennis en hulp van de eerste oprichters, de BroodfondsMakers.

Kom naar een informatieavond in je buurt of start zelf een groep

Om direct zieken te kunnen steunen, start een broodfonds met minimaal twintig deelnemers. Als je zelf een groep van vijfentwintig geïnteresseerden bij elkaar hebt, kun je een presentatie aanvragen op je eigen locatie. Je kunt je natuurlijk ook bij een broodfonds in je regio aansluiten. Bekijk in de agenda van Broodfonds waar binnenkort nieuwe broodfondsen ontstaan.