Creatief doen in je eentje

Dit is geen gemakkelijke tijd voor freelance journalisten. We moeten (bijna) allemaal flink aan de bak, om te zorgen dat we genoeg klussen hebben.

Opdrachtgevers die amper reageren op je pitches. Magazines die hun aantal pagina’s verminderen, vanwege gebrek aan advertenties. Of tijdelijke redactiediensten, die afgezegd worden vanwege het C-woord. De gevolgen van de huidige crisis sijpelen snel door in de wereld van de freelance journalist. 
Misschien heb je nu de neiging om alle klussen die je kunt krijgen aan te grijpen, in de hoop je omzet een beetje op peil te houden. Toch is dit juist een ideaal moment om je eigen onderwerpen en verhalen te bedenken. Je hebt er waarschijnlijk meer tijd voor en ook al kun je ze nu niet overal slijten, dan betalen ze zich later alsnog uit. 
 
Maar ja, hoe haal je de creativiteit tevoorschijn nu je moederziel alleen op een zolderkamer zit te social distancen? Een aantal tips om het meeste uit je solo-brainstorm te halen: 
 
  • Verzamel inspiratie. Oude tijdschriften en kranten, Instagram, de boeken in je kast, het Netflix-aanbod: probeer een dag lang bij alles wat je ziet, leest en hoort onderwerpen te denken waar je over kunt schrijven. Doe dit in eerste instantie niet te uitgebreid, gewoon kort & bondig. Op een later moment kun je de onderwerpen uitwerken tot specifieke pitches. 
  • Neem je inspiratie niet te letterlijk, associeer ook door. Voorbeeldje: in de krant staat een verhaal over de Amerikaanse aanpak van Corona. Jij denkt aan je laatste bezoek aan Amerika. Hoe heette dat hotel ook alweer? Ze hadden daar zo’n bijzondere inrichting. Kun je niet een achtergrondverhaal maken over hoe hotellobby’s ingericht worden? Of de dingen die Nederlandse hotels nu doen om de crisis te overleven?
  • Orden je ideeën per opdrachtgever in een apart document. 
  • Staar je niet blind op Corona-achtige ideeën. Lezers/opdrachtgevers hebben heus ook behoefte aan andere verhalen. En zo niet, dan komt dat wel weer.
  • Zorg dat je je brein ook weer uit zet. Juist in deze stressvolle tijden is het belangrijk om je hoofd voldoende rust te gunnen. Bepaal dus een tijdsbestek waarin je gaat brainstormen en houd ook écht op om 16:00 uur, als je bedacht had dat je dat zou doen. 
 
Sara Madou is freelance journalist, eindredacteur en hoofdredacteur.
 
Tekst: Sara Madou
 

Blogs ter inspiratie

In de maanden april en mei 2020 hebben we regelmatig blogs ter inspiratie gedeeld. Dit zijn blogposts van freelancers die hun ondernemingszin of nuttige tips over ondernemen graag willen delen met andere freelancers.